Hlavní obsah

Lidovecké kandidátky obsadili hlavně poslanci

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden po rozpadu koalice s hnutím Starostové a nezávislí schválilo v úterý vedení KDU-ČSL kandidátky do říjnových sněmovních voleb. První místa obsadili hlavně současní poslanci. Lidovci si také odsouhlasili novou podobu kampaně. Do voleb půjdou pod heslem Zodpovědně a vrátili se k tradičním barvám: žluté a modré.

Foto: ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Zásadním slovem bude Zodpovědně. Například Zodpovědně pro společný domov nebo pro lidi, kteří si sami pomoci nemohou,“ uvedl šéf strany Pavel Bělobrádek. Dodal, že slovo odpovědnost vystihuje lidoveckou politiku. „Jde nám o víc než o náš politický trikot,“ poznamenal. Za předvolební reklamu chtějí vydat 40 miliónů. Doposud za kampaň, kterou vedli se Starosty, zaplatili 6,5 miliónu korun.

Prvního místopředseda a ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že si na srpen objednali 150 nových billboardů.

Celostátní výbor strany odsouhlasil novou podobu kandidátek, kandiduje všech 14 poslanců, z toho devět na první místě. Bělobrádek povede kandidátku v Královehradeckém kraji. Ma jihu Moravy, Čech, ve Zlínském a Olomouckém kraji obsadí čelní místa místopředsedové strany a poslanci: Jiří Mihola, Jan Bartošek, Ondřej Benešík a Marian Jurečka. Poslanec Ivan Gabal bude lídrem ve středních Čechách a jedničkou v Praze bude ministr kultury a místopředseda strany Daniel Herman. V Plzeňském kraji bude za lidovce bojovat místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Do čela dvou kandidátek se dostaly i ženy, v Karlovarském kraji bude jednička starostka Bečvy nad Teplou Olga Haláková a v Moravskoslezském poslankyně Jana Gavlasová.

Ústecký kraj dostal na starosti historik Michal Pehr, v Libereckém kraji je jedničkou krajský předseda Václav Nosek. V pardubickém regionu bude za lidovce v čele ředitel gymnázia Marek Výborný a na Vysočině poslanec Vít Kaňkovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám