Hlavní obsah

Soudy zrychlují svou práci, problémy s vleklými řízeními mají ale Chomutov, Brno a Praha

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chomutovsko, Ústecko, Brno-město nebo Praha 7 a 8 jsou místa, kde vyřízení žalob trvá nejdéle, uvedl v pondělí ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Justice sice za poslední čtyři roky svou práci zrychlila, polovinu žalob se podařilo vyřešit za méně než 198 dní, ale desetina řízení se vyřizovala déle než 792 dnů, vyplývá z výroční statistické zprávy ministerstva spravedlnosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr spravedlnost Robert Pelikán představil výroční statistickou zprávu ministerstva spravedlnosti.

Článek

Jedním z důvodů, proč se zrychlují soudní řízení, je podle Pelikána adresné navýšení počtu soudců. Druhým je změna advokátního tarifu, která snížila počet takzvaně bagatelních sporů. Například jde o žalobu nemocnice kvůli nezaplaceným třiceti korunám.

„Před námi je dořešení těch nejhorších okresů, jako jsou Chomutov a Brno-město. Máme tam asi čtyři nebo pět okresů, kde máme velký problém a všechna ta čísla jsou špatně,” uvedl Pelikán. Je přesvědčen, že se tyto oblasti musí personálně posílit.

„Víme, jak na to, ale ještě to bude chvíli trvat. Jsou tam staré věci,” dodal.

Ze statistiky také vyplynulo, že zatímco u okresních soudů převažuje počet žen v talárech, u vrchních soudů a u Nejvyššího soudu jich je menšina. „Ženy nemají v české justici rovné příležitosti s muži,” potvrdil zjištění Pelikán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám