Hlavní obsah

Soud zrušil konzulát samozvané Doněcké lidové republiky v Ostravě

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve středu rozhodl o zrušení samozvaného honorárního konzulátu mezinárodně neuznané Doněcké lidové republiky. Jeho činnost je podle soudu nezákonná. Rozhodl také o ustavení úředního likvidátora, který zajistí veškeré potřebné formality při likvidaci této instituce. Rozhodnutí není pravomocné, protože spolek ho považuje za politicky motivované a zvažuje odvolání.

Aktivistka Nela Lisková ke zrušení samozvaného konzulátu doněckých separatistůVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Kancelář s názvem Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky otevřel loni v září spolek, který založila kontroverzní politická aktivistka Nela Lisková. Proti tomuto kroku se ovšem ohradilo ministerstvo zahraničí s tím, že nejde o oficiální diplomatickou misi, a podalo soudu podnět ke zrušení spolku.

„Samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v ČR žádnou diplomatickou misi ani konzulární úřad, protože tato entita není státem, ČR ji za stát neuznává a nemá s ní tak navázány diplomatické styky,“ řekl ministr Zaorálek v minulém roce.

Rejstříkový soud následně spolek vyzval, aby se přejmenoval a upravil předmět své činnosti, ten to ale odmítl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Politická aktivistka Nela Lisková, která se označuje za honorární konzulku, u ostravského soudu.

Proto podle soudkyně Marcely Kernbachové nezbylo soudu nic jiného než spolek zrušit, a to formou likvidace s ustanovením úředního likvidátora. „Tento spolek vyvíjí činnost, která ze zákona náleží jinému subjektu, případně se příčí zákonu,“ dodala soudkyně. „Činnost spolku se v mnoha ohledech překrývá s činností konzulárních úřadů,“ dodala soudkyně.

Pomáháme lidem, tvrdí „konzulka”

Nela Lisková, která vystupuje jako honorární konzulka Doněcké lidové republiky, u soudu přitom argumentovala, že ke zrušení spolku není vůbec žádný důvod, protože neporušuje své stanovy, které soud akceptoval už při registraci spolku. K soudu Lisková přišla i s písemným zmocněním vlády Doněcké lidové republiky a v doprovodu několika údajných občanů tohoto státu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Politická aktivistka Nela Lisková, která se označuje za honorární konzulku, u ostravského soudu.

Hlavní činností spolku je údajně pomoc občanům Doněcké lidové republiky, kteří žijí v ČR. Spolek podle Liskové působí v Ostravě zejména proto, že moravskoslezskou metropoli před vypuknutím války na Ukrajině pojilo s Doněckem oficiální partnerství.

„Jak všichni víme, na východě Ukrajiny panuje válečný konflikt, a já nepochybuji o tom, že je správné pomáhat občanům, kteří z tohoto území odešli a nemohou v ČR najít například ubytování nebo práci. Česká republika na jedné straně pomáhá migrantům z islámských zemí, a na druhé straně nám někdo vytýká, že pomáháme občanům z Doněcka,“ řekla.

Podotkla také, že přestože ČR je prvním státem Evropské unie, kde byl konzulát založen, nyní obdobné konzulární úřady Doněcké lidové republiky fungují i jinde, například v Itálii, v Řecku i v sousedním Německu.

„Žádný stát se k tomu přitom nestaví tak, jak se k tomu staví ministerstvo pana Zaorálka, které nechápe, že lidem je třeba pomáhat,“ nebrala si Lisková servítky vůči ministrovi zahraničních věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám