Hlavní obsah

Tisíce lidí bez proudu, popadané stromy, nejezdí vlaky. Českem se prohnala silná bouře

– České Budějovice • Aktualizováno

Bouřka, která se večer a v noci prohnala Českou republikou, zanechala za sebou spoušť. Několik tisíc lidí na jihu Čech a Moravy je bez proudu, na mnoha tratích v jižních a středních Čechách nejezdí vlaky kvůli spadlým stromům. Hasiči zasahovali u téměř 800 případů.

BEZ KOMENTÁŘE: Prahou se prohnala silná bouřkaVideo: Novinky

 
Článek

Společnost E.ON zaznamenala za noc 11 poruch na linkách vysokého napětí, většinu v okrese Jindřichův Hradec, jednu na Strakonicku. „Bylo to hlavně v okolí Třeboňska, z větších měst jsme měli bez dodávek Suchdol nad Lužnicí, který je ale již zapínaný, bez dodávek byla i část města Třeboně. V tuhle chvíli se omezení dodávek týká 2000 až 3000 domácností – předpokládám, že během dopoledne se to zapne,” řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Odstraňování následků bouřky na jižní Moravě

S výpadem proudu se potýkají energetici na jihu Moravy, nejvíce na Břeclavsku a Hodonínsku. Bez elektřiny tam bylo kolem 2000 domácností, krátce po půl deváté ráno už je to jen několik stovek.

Noční bouře v PrazeVideo: Novinky

Vlaky nejezdí

Ve středních Čechách komplikují provoz na železnici popadané stromy nebo je porouchané zabezpečovací zařízení, což je případ hlavní trati Praha–Kolín.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Strom spadlý na auto v Olomouckém kraji

Poškozené trakční vedení je v Nymburku, vlaky na trati z Prahy přes Lysou nad Labem proto nabírají zpoždění až několik desítek minut. Na hlavním koridoru z Prahy do Kolína jezdí vlaky se zpožděním až 70 minut.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Odstraňování následků bouřky na jižní Moravě

Vlaky nejezdí také v úseku Mladá Boleslav hlavní nádraží–Mšeno, Zavidov–Čistá na Rakovnicku a na trati Beroun–Rakovník v úseku Roztoky u Křivoklátu–Zbečno.

Podobná situace je také některých jihočeských tratích. „Na trati Havlíčkův Brod–Veselí nad Lužnicí, kde jezdí rychlíky od Brna a Jihlavy, je v úseku Horní Cerekev–Jihlávka rozsáhlá porucha trakčního vedení. To bude mít zřejmě velký vliv na vlaky, které jedou od Jihlavy do Jihočeského kraje. Musí se zajistit náhradní autobusová doprava, tam budou mít rychlíky zpoždění,” řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Foto: pro Novinky Tomáš Suchánek

Spadlý strom v Jilemnici

Kvůli bouři je zavřená i trať 199 České Budějovice–Gmünd, v úseku Gmünd–Schwarzenau, výluka by měla skončit ve 12:00, jezdí tam náhradní autobusy. „Je to hlavně na rakouské straně. Počítáme s tím, že celé dopoledne budou jezdit autobusy,” řekla Pistoriusová. Kvůli překážkám na trati jsou zavřené i úseky trati 197 Strunkovice nad Blanicí–Prachatice a trati 224 Tábor–Chýnov. Ty by měly být průjezdné do 7:00.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Spadlý strom v Olomouckém kraji

Jihočeští hasiči vyjížděli v noci kvůli silné bouřce k desítkám popadaných stromů. Zasahovali na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Prachaticku i Táborsku. „V podstatě celý kraj, bylo toho dost,” řekl operační důstojník jihočeských hasičů.

Vyvrácené stromy na Vysočině

Také na Vysočině zůstalo po noční bouřce velké množství vyvrácených stromů. Hasiči zasahovali kvůli počasí u více než 160 případů. Ve Žďáru nad Sázavou v Bezručově ulici spadl před 05:00 vzrostlý strom na střechu rodinného domu. Naštěstí se vše obešlo bez zranění.

Foto: MP Nový Jičín

Hasiči zasahovali také v Novém Jičíně

Zhruba 50 výjezdů měli hasiči v Královéhradeckém kraji, nejčastěji to bylo kvůli přívalovým dešťům a popadaným stromům. V Horní Malé Úpě na Trutnovsku ale zasahovali u požáru střechy domu, do kterého zřejmě udeřil blesk.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Odstraňování následků bouřky na jižní Moravě

Na jižní Moravě bouřka nejvíce poznamenala Hodonínsko. hasiči evidují asi 60 výjezdů.

V Olomouckém kraji komplikovaly dopravu popadané stromy.  „V Přerově strom spadl na zaparkované vozidlo, na Konicku spadený strom znemožnil průjezd autobusu, v Dluhonicích, místní části Přerova skončil strom v kolejišti. Řešili jsme i porušený sloup elektrického vedení,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Likvidace následků bouřky ve středních Čechách

„Ve středních Čechách hasiči řešili pád stromu na trati mezi Katusicemi a Skalskem na Mladoboleslavsku. Vlak stihl zastavit, byli v něm jen strojvedoucí a průvodčí, nikomu se nic nestalo,“ řekla Právu mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Kromě toho ale hasiči vyjížděli ještě k více než dvěma stovkám případů. „Samé popadané stromy a větve na kolejích nebo na silnicích. Kromě Kladenska je to podobné skoro ve všech okresech kraje, nejvíce zásahů bylo asi na Kutnohorsku, Kolínsku a Mladoboleslavsku,“ dodala Kereková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám