Hlavní obsah

Teplé počasí utne až víkendové ochlazení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělí bude nejteplejším dnem tohoto týdne. Teploty by se zejména na východě republiky mohly dostat až přes 30 stupňů Celsia. V dalších dnech se nepatrně ochladí a v pátek začne počasí ovlivňovat studená fronta. Srážky očekávají meteorologové i o víkendu, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Před slabou studenou frontou bude v pondělí na naše území proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Přes den bude většinou oblačno či polojasno s přeháňkami a ojediněle též bouřkami. V Čechách se teploty dostanou na 25 až 29 stupňů, na Moravě a ve Slezsku vystoupají na 28 až 32, přičemž nejtepleji by mělo být na jihovýchodě Moravy.

Meteorologové varují před požáry
„Vzhledem k relativně suchému období a vyšším odpoledním teplotám se zvyšuje na některých místech Jihomoravského a Ústeckého kraje nebezpečí vzniku požárů na stupeň číslo 4 (vysoké riziko),“ upozornil v pondělí Český hydrometeorologický ústav, podle něhož se ve zmíněných lokalitách mohou v průběhu dne objevit pouze ojedinělé přeháňky. Varování platí do odvolání.

V úterý bude nejčastěji polojasno či skoro jasno. V horských oblastech se může vytvářet kupovitá oblačnost se slabými přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 13 až 9 stupňů, přes den se dostanou na 22 až 26,” uvedla Honsová.

Ve středu bude pokračovat polojasno s ranními minimy mezi 14 a 10 stupni, přes den se bude rtuť teploměru šplhat na 22 až 26 stupňů.

Ve čtvrtek u nás ovlivní počasí brázda nízkého tlaku vzduchu. Zpočátku dne bude ještě polojasno či skoro jasno, ale v průběhu dne bude od západu přibývat oblačnosti a vyskytnou se i slabé přeháňky. Ráno teploty poklesnou na 16 až 12 stupňů, přes den vzrostou na 24 až 28.

V noci na pátek bude přes naše území přecházet studená fronta, která přinese zataženou oblohu a četnější srážky. Ranní minima zůstanou mezi 16 a 12 stupni, nejvyšší denní teploty se dostanou na 24 až 28 stupňů.

Výhled na víkend slibuje počasí se zvětšenou oblačností. Na množství srážek i v teplotách se numerické modely prozatím rozcházejí. Nejvyšší denní teploty by se nicméně měly pohybovat pouze kolem 20 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám