Hlavní obsah

Rodiny s dětmi si polepší, Senát schválil zvýšení daňových slev

Aktualizováno

Senát ve čtvrtek schválil novelu, která mimo jiné zvyšuje daňovou úlevu pro rodiče dětí. Rozšiřuje rovněž okruh lidí, kteří budu mít nárok na přídavky pro své ratolesti. Limit se zvyšuje z 2,4 na 2,7násobek životního minima. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Norma o státní sociální podpoře zvyšuje daňovou slevu na první dítě o 150 korun. Nově bude ve výši 15 204 korun ročně. Rodiny s vícerčaty mají čerpat 330 000 korun místo nynějších 220 000 korun.

Na přídavek na děti by mělo dosáhnout více rodičů. Ze stávajícího 2,4násobku životního minima bude hranicí 2,7násobek životního minima. V rodinách, v nichž jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima, se tak přídavky zvýší o 300 korun.

Senátor Václav Láska upozornil, že přídavky pro děti nemohou být podmiňovány zaměstnáním rodičů, neboť jde o příspěvek pro ně, nikoliv pro rodiče. V podobném duchu se vyjádři i Jiří Dienstbier (ČSSD), který upozornil, že by norma mohla skončit u Ústavního soudu.

Zjednoduší se i čerpání rodičovského příspěvku. Zatímco dosud mohli rodiče čerpat částku maximálně 11 500 korun, nyní si budou moci sami nastavit výši příspěvku. Minimální doba, za kterou lidé museli příspěvek vyčerpat, byla doposud šest měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám