Hlavní obsah

Je třeba počítat s útoky dodávkou, nesmí nás ale zastrašit, shodli se Hamáček a Kalousek

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé musejí počítat s tím, že v Evropě bude docházet k dalším teroristický útokům, jaký se stal v sobotu v noci v Londýně. Shodli se na tom v neděli při debatě na TV Prima předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na jednání Sněmovny

Článek

„I když bezpečnostní složky dělají, co mohou, ne vždy jsou schopny předcházet těmto událostem. Doba se mění, je třeba být ostražitý. Je lepší něco nahlásit, co je pak nepodstatné, než něco přehlédnout,“ prohlásil.

Podle Hamáčka nesmí být dosažen cíl znejistit společnost. „Nesmí nás znepokojit, abychom se báli ve svých domovech, aby lidé ztratili víru v politický systém a dostali se do situace, kdy nebudou věřit svým politikům, záchranářům a policistům,“ doplnil.

Kalousek řekl, že se mění bezpečnostní situace, ale že se společnost nesmí nechat vyděsit. „Svět nebude tak bezpečný, jak jsme zvyklí. Jsme v hybridní válce, útoky tohoto typu, kdy někdo autem najede do lidí, se nedají vyloučit a musíme s nimi počítat,“ prohlásil předseda TOP 09 a upozornil, že drtivá většinu útočníků byla občany EU. „Radikální islám a islám jsou dvě různé kategorie,“ dodal.

I Česko může být cílem

Podle Hamáčka nelze útok vyloučit ani v Česku. „Jsme součástí Evropy, bojujeme proti Islámskému státu. Jsme v širším smyslu cílem, logicky jsme pro tyto struktury zajímaví, zatím ale tato uskupení u nás nemají to podhoubí jako ve Francii a Británii,“ podotkl a ocenil muslimskou komunitu v ČR, která se radikalizaci brání a sama s bezpečnostními složkami spolupracuje.

Kalousek dodal, že je třeba bránit vzniku sociálně vyloučených lokalit, které se dají snadněji radikalizovat. „Je třeba také sledovat a likvidovat ohniska propagandy,“ uvedl.

Podle Hamáčka je třeba najít důvod a cíl, se kterým útočí současné skupiny, aby bylo možné uvažovat o nějakém politickém řešení. „Pokud ne, pak je to samozřejmě otázka tvrdé represe a eliminace těch lidí, kteří to páchají,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám