Hlavní obsah

Jiří Čunek kandiduje na předsedu KDU-ČSL

Právo, Novinky, zpe, dan
Praha
Aktualizováno

Zlínský hejtman a senátor a bývalý předseda lidovců Jiří Čunek se rozhodl, že bude kandidovat znovu na předsedu KDU-ČSL. Oznámil to až v sobotu v Praze na víkendovém sjezdu lidovců. Dosud byl jediným adeptem na předsedu současný lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

Čunek o své možné kandidatuře spekuloval, nikdy ji však nepotvrdil. Až na sjezdu těsně před volbou se delegáti dozvěděli, že budou vybírat ze dvou jmen.

Čunek Právu řekl, že se ke kandidatuře rozhodl v pátek večer, kdy si sepsal i projev. Na otázku, proč do toho jde, když je jasné, že nemá moc šancí, odpověděl: „Je to můj boj proti unylosti. Nejhorší v životě je strnulost a jednotvárnost.“

O Čunkově rozhodnutí nevěděl ani sám Bělobrádek. „Mně neřekl, že nebude kandidovat, a ani mi neřekl, že bude. On si samozřejmě z vás novinářů utahuje a drží vás v šachu, aby byl nějaký příběh, protože když se ho někdo zeptá, řekne, že o tom přemýšlí, a vy máte o čem psát. To je celé,“ komentoval.

Delegáti budou předsedu volit v sobotu odpoledne, výsledek by měl být jasný kolem šestnácté hodiny.

Čunek: neuďme politicky korektní

Čunek před volbou kritizoval vedení KDU-ČSL, že jako křesťanská strana málo mluví o svých tradičních tématech, jako je udržení tradiční rodiny, manželství a s tím spojené vymírání Evropy. Ve svém dlouhém kandidátském projevu zabrousil nejen na samoživitelky, přistěhovalce, zavedení základní vojenské služby, ale i na Miroslava Kalouska.

Čunek připomněl, že vyhrál senátní a krajské volby. Podle svých slov to dokázal hlavně proto, že příliš nedbal o politickou korektnost. „Proč KDU-ČSL ještě nemá 10 procent, příliš dbáme na to, abychom byli v médiích považováni za seriózní stranu,“ uvedl Čunek.

Partaj podle něj musí bojovat s nezaslouženým stigmatem, že je lidé považují za stranu, která se spojí s každým, jen aby se dostali do vlády. Proto doporučil, aby se po volbách nehrnuli do každé vlády.

Při této příležitosti se pustil do Kalouska, který dopoledne lidovcům tuto jejich nálepku předhodil. „Kalousek nám nepřišel nic sdělit. On jen chtěl do televizních obrazovek říci, lidovci jsou hadi, půjdou s každým. Pozvali jsme si člověka, který nás dobře zná a který si tu udělal předvolební šťouch,“ řekl Čunek.

Podle něj by si z Kalouska neměli brát příklad a přinášet jen pozitivní témata a nevymezovat se vůči ostatním. Bělobrádkův projev byl stručnější. „Pro ČR a KDU-ČSL je tu velká výzva, abychom přesvědčili voliče, že má smysl volit koalici KDU-ČSL se Starosty,“ prohlásil předseda lidovců.

Důležité podle něj je, aby se v ČR dodržovala pravidla. „Zároveň bychom se měli snažit o to, aby v ČR byla vyšší vymahatelnost práva,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám