Hlavní obsah

Sjezd lidovců má potvrdit volební sňatek se STAN

Právo, Oldřich Danda

Lidovci budou o víkendu v Praze volit nové vedení a rozhodovat o volební koalici s hnutím STAN. Žádné drama se nečeká. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zřejmě lehce obhájí a také spojení se Starosty, které je sice části lidovců stále trnem v oku, bude zřejmě přijato.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

S rizikem, že dvoukoalice musí získat pro vstup do Sněmovny deset procent tedy dvojnásobek hlasů, se dlouho nemohl smířit např. poslanec ze Zlínska Ludvík Hovorka. Ve čtvrtek Právu řekl, že jednání se STAN jsou již příliš daleko, aby spolupráci zcela zavrhli. „Podle toho, jaká bude diskuse, navrhneme sjezdu, abychom nedělali se Starosty koalici, ale aby byli pouze na našich kandidátkách,“ dodal poslanec, který dosud horoval pro samostatnou kandidátku.

S takovou variantou ale nesouhlasí Starostové. „My koalici věříme a věříme, že ji sjezd KDU-ČSL bez potíží přijme. Varianta, že budeme na jejich kandidátkách, je pro nás ale nepřijatelná,“ řekl Právu šéf STAN Petr Gazdík.

Když o smlouvě hlasovala v březnu lidovecká celostátní konference, byl výsledek těsný: pro bylo 39 delegátů a proti 31. Bělobrádek ale věří, že lidovce přesvědčil, že mají ve volbách velké šance. „Máme průzkumy, že ten maximální potenciál je 22 procent, reálný se v současné době pohybuje kolem 13 procent,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.  [celá zpráva]

Lidovci i Starostové doufají, že voliči ocení, že by mohli konečně nahradit politiky, kteří stát řídí od Sametové revoluce. „Jsme nová generace politiků nezatížená privatizací a 90. léty. Za námi není ani Unipetrol, ani nic jiného,“ řekl Právu místopředseda strany a Sněmovny Jan Bartošek.

Bělobrádek je zatím jediným kandidátem na předsedu.  Je ale možné, že přímo na sjezdu ohlásí kandidaturu senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek, který to delší dobu naznačuje.

O posty místopředsedů je zájem

O místopředsednické funkce je větší zájem. O post prvního místopředsedu svede souboj ministr zemědělství a současný první Bělobrádkův zástupce Marian Jurečka a předseda poslaneckého klubu strany Jiří Mihola.

Obhajovat budou místopředsedové Bartošek, Zuzana Roithová a Ondřej Benešík. A nově o post usilují ministr kultury Daniel Herman, poslanci Jaroslav Klaška a Vít Kaňkovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám