Hlavní obsah

V Česku se po letech objevila cholera

Poprvé po 15 letech se v České republice objevila nákaza cholerou, uvedl ve středu Zdravotnický týdeník. Nemocí se nakazili dva Češi při pracovním pobytu na ostrově Zanzibar ve východoafrické Tanzanii, nyní jsou v domácí karanténě. Toto průjmové onemocnění se šíří především v zemích jihovýchodní Asie a subsaharské Afriky hlavně kontaminovanou vodou či potravinami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Oba pacienti, u nichž byla diagnostikována cholera po návratu ze Zanzibaru, jsou již propuštěni z Ústřední vojenské nemocnice a jsou v domácí karanténě do doby tří negativních výsledků odběrů stolice,” uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

„Hygienická stanice Hlavního města Prahy ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví přijala potřebná opatření včetně informování zahraničních partnerů v rámci stanovených komunikačních systémů rychlého varování,” doplnila Čechová.

Poslední dva případy cholery v Česku byly zaznamenány v roce 2002. Oba pacienti se nakazili zřejmě z kontaminované vody, jeden v Indii a druhý v Thajsku. Předtím ji přivezl český pacient v roce 1986 z Egypta. V bývalém Československu pak byla malá epidemie cholery zaznamenána naposled v roce 1970 na východním Slovensku, připomněl Zdravotnický týdeník.

V Tanzanii bylo podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) loni v dubnu zaznamenáno přes 24 000 případů cholery, 300 z nich na Zanzibaru.

Haiti: Přes devět tisíc obětí

Jedna z posledních velkých epidemií cholery zasáhla v roce 2010 Haiti. Nákaze dosud podlehlo přes 9000 lidí. Odhaduje se, že nakaženo bylo celkem sedm procent haitské populace, nemoc se rozšířila i do sousední Dominikánské republiky a na Kubu.

Cholera
Cholera je vysoce infekční průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae. Napadá zažívací ústrojí. Přenáší se vodou či potravou znečištěnou fekáliemi. Příznaky jsou silné průjmy a dehydratace organismu.
Neléčená může být v polovině případů i smrtelná. V rozvojových zemích při epidemiích umírá tři až 15 procent pacientů, v zemích s vyspělým zdravotnictvím méně než procento nakažených.

Prevence cholery

Proti choleře je v Česku dostupné očkování, dvě dávky ve formě nápoje ochrání po dobu dvou let.

Prevencí je používání bezpečné vody na mytí obličeje a čištění zubů, dodržování základní hygieny a obezřetnost při konzumaci jídla a nápojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám