Hlavní obsah

Nová Hedvábná stezka je fascinující projekt, který nemá obdoby, uvedl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová Hedvábná stezka je podle prezidenta Miloše Zemana nejvíce fascinujícím projektem v novodobých dějinách. Zeman jej v Číně přirovnal k Marshallovu plánu, jímž USA po druhé světové válce pomáhaly evropským zemím. Projekt má zlepšit dopravní infrastrukturu mezi Asií, Evropou i Afrikou.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident ČR Miloš Zeman na recepci české ambasády v Pekingu

Článek

Pokud má být tento projekt úspěšný, je podle Zemana nezbytné vyhodnotit možná rizika a nespoléhat se jen na optimistické analýzy. „Musíme dělat vše pro to, abychom se vyhnuli katastrofě, protože jak víte, katastrofy jsou v historii lidstva častým jevem,” uvedl Zeman v angličtině.

Na novou Hedvábnou stezku se podle něj nelze dívat jen z technického hlediska, ale také jako na možné opravdové přátelství dvou starých civilizací.

Česká republika podle Zemana na summitu schválila 22 „poměrně malých” projektů týkajících se nové Hedvábné stezky a dalších 16 se chystá pro česko-čínské investiční fórum v červenci.

Čína na projekt vynaloží miliardy dolarů

Čínský prezident Si Ťin-pching v neděli při zahájení summitu uvedl, že Peking na projekt vynaloží 124 miliard dolarů (asi tři bilióny korun). Vyzval k opuštění starých modelů založených na rivalitě a diplomatických mocenských hrách.

Hedvábná stezka by měla zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou i Afrikou a tím zlepšit i vzájemnou obchodní a ekonomickou spolupráci. Pro její realizaci bude nutná rozsáhlá obnova infrastruktury v řadě zemí. Má být rozdělena na dvě části, a to na pozemní a námořní koridor. V rámci projektu budou budovány moderní železniční tratě nebo přístavy.

Hedvábná stezka má navázat na tradici starověké a středověké Hedvábné stezky, kdy síť cest propojovala východní a střední Asii se Středomořím. Mimo jiné po ní bylo z Číny vyváženo hedvábí.

Kritici se však obávají toho, že se Peking rozsáhlými investicemi pokusí koupit vliv v rozvojových zemích.

Na summit se sjelo kolem 30 státníků. Zeman je jediným prezidentem z Evropské unie. Některé země EU na setkání vyslaly představitele vlád. Čína bere konferenci velmi vážně. Reklamy a upozornění na akci jsou v pekingských ulicích umístěny doslova na každém sloupu. Na summit se akreditovaly stovky novinářů z celé Číny, organizátoři pro ně nachystali propagační materiály nejen o Hedvábné stezce, ale i třeba o Pekingu nebo čínské komunistické straně.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman je v Číně

Prezident Miloš Zeman v pátek přiletěl na pracovní návštěvu Číny. Na Twitteru to po přistání v Pekingu oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Českou hlavu státu...

Výběr článků

Načítám