Hlavní obsah

Ústava je víc než Miloš. Lidé demonstrovali proti Zemanovi a Babišovi, v Praze jich bylo 20 tisíc

Právo, Novinky, Pavel Orholz, Petr Kozelka, Aleš Fuksa, Michael Polák, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na řadě míst České republiky se lidé ve středu večer sešli, aby vyjádřili svoji nespokojenost s vicepremiérem Andrejem Babišem i s přístupem prezidenta Miloše Zemana k vládní krizi. Shromáždění se konala v Praze, v Brně, ale také v Plzni, Liberci, Zlíně, Českých Budějovicích nebo Olomouci. Demonstrace ocenil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Demonstrace proti Babišovi na Václavském náměstí v PrazeVideo: Dana Kysučanová, Novinky

 
Článek

V Praze se lidé sešli v podvečer na Václavském náměstí a účast byla hojná. První policejní odhady mluvily o několika tisících lidech, ale náměstí se postupně zaplňovalo dál. Před 19. hodinou policie počet demonstrantů odhadla na 20 tisíc.

„Jsme tu proto, že cítíme, že naše demokracie je ohrožena dvěma muži, kteří pohrdají pravdou, zákonem a hlavně námi občany,“ uvedla Šárka Fialová, která akci s názvem Proč? Proto! svolala.

„Máme právo trvat na tom, aby naši volení zástupci postupovali v našem nejlepším zájmu. A když tomu tak není, požadovat nápravu. Proto tu jsme,“ uvedla také z pódia, které stálo pod sochou svatého Václava.

Lidé drželi transparenty s hesly jako „STB vám zajistí svobodná média“, „Pro Zemana trenky, pro Babiše tepláky” nebo „Miloše do koše“.

Na Václavském náměstí také stáli stánky, kde zájemci mohli podpořit kandidaturu Michala Horáčka a Marka Hilšera na prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Lidé se sešli také v Brně na náměstí Svobody, tam jich přišlo odhadem asi 2000. Vidět bylo hesla jako „Už mě neBabiš“, „Není možné pokaždé obelhat všechny, Andreji“ či „Ústava je víc než Miloš”.

Zhruba po 50 minutách protest skončil a lidé se vydali na sousední Moravské náměstí, kde byl nachystán koncert několika kapel.

Demonstrace proti Babišovi v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

V Plzni se na náměstí Republiky sešlo kolem čtyř set až pěti set lidí. Na mikrofon promluvilo celkem devět z nich. Mluvilo se o „kmotrizaci” a „oligarchizaci” politiky a pěly se politické písně.

„Občané poznali, že tato vládní krize není pravděpodobně jednou z krizí, kterou demokracii běžně procházejí, ale že to je dost možná zásadní křižovatka. Znovu se rozhodujeme, jestli budeme dál žít v demokratickém státě, nebo jestli budeme směřovat k autoritářskému státu,“ sdělil jeden z pořadatelů akce Elva Frouz.

Na místo dorazila i řada předních komunálních politiků. Mezi nimi byli například náměstci plzeňského primátora Martin Baxa (ODS) a Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Zeman a vládní krize
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce odvolat šéfa ANO Andreje Babiše z vlády kvůli podezření, že se Babiš v minulosti snažil krátit daně.
Babiš kromě toho čelí podezření, že využíval nebo chtěl využít svá média proti politickým konkurentům. Naznačují to nahrávky neznámého původu, které zachycují rozhovor Babiše a někdejšího redaktora MF Dnes. Nahrávky zveřejnil anonym na sociálních sítích.
Sobotka oznámil, že podá demisi, návrh však stáhl poté, co prezident Miloš Zeman avizoval, že by k ní nemusel přistoupit jako k demisi celé vlády. Následně přišel Sobotka s návrhem na odvolání Babiše. S tím Zeman zatím otálí.

Několik set lidí přišlo také na náměstí Přemysla Otakra II. v Českých Budějovicích, mezi řečníky byl například i bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

V Liberci se na centrálním Benešově náměstí sešly asi tři stovky lidí. Hrstka z nich měla v rukou transparenty. Na pomyslném pódiu před kašnou se postupně vystřídalo několik mluvčích, vyjadřujících znepokojení ze situace, kterou rozehráli nejvyšší domácí politici, i když vzpomněli i starší kontroverze.

„Není možné být v klidu, když naši politici mají na svědomí ponižující vyjádření Číně, není možné být v klidu, když prezident handluje se státními vyznamenáními. Není možné být v klidu, když prezident a jeho blízcí urážejí ty, kteří s nimi nesouhlasí, viz letoví inženýři. Není možné být v klidu, když prezident ohýbá ústavu ke své potřebě a když nás všechny ignoruje,“ řekl na náměstí jeden z mluvčích.

Několik set lidí zavítalo také na Žerotínovo náměstí v Olomouci. „Nejsem členem žádné politické strany ani hnutí, ale jde mi o to, aby v naší republice nebyla pošlapávána Ústava, aby s ní politici nezacházeli jako s cárem papíru,“ řekl Právu svolavatel akce David Šutera.

Mezi řečníky vystoupil mimo jiné senátor Lumír Kantor (bezpartajní, zvolen za KDU-ČSL). Ten odsoudil politikaření a varoval před tím, že by se lež měla stát normou. „My jediní s tím můžeme něco dělat. Nesmíme přijímat lež, která se stává pravdou jen proto, že se stokrát opakuje,“ zdůraznil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Demonstrace proti ministru financí a místopředsedovi vlády Andeji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi ve Zlíně.

Demonstranti se sešli také ve Zlíně, zhruba 200 lidí. Tam promluvil i ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek.

Ten mimo jiné řekl, že dostává v posledních dnech spoustu na téma kabaretu Ovčáček čtveráček 2. Nevyloučil, že satirické představení bude, protože herci nepřestávají sledovat dění na politické scéně.

Demonstrace ocenil premiér Bohuslav Sobotka. „Vážím si moc všech lidí, kteří se dnes v ulicích postavili za naši Ústavu, politickou kulturu a demokracii,” napsal na Twitteru.

V podobném duchu reagovala i řada dalších politiků. „Jsem rád, že lidem není jedno, kam směřuje naše země,” poznamenal rovněž na Twitteru třeba předseda ODS Petr Fiala.

Negativní reakce naopak na sociální síti publikoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Takže tu máme manifestace na podporu předsedy vlády, vyhrožování ústavní žalobou, podporu mediálního mainstreamu. Sakra, co mi to připomíná?” uvedl v jednom z tweetů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám