Hlavní obsah

Za tohle bych vás nejradši... Samoživitelka vmetla Bělobrádkovi jeho rodinné rady

Výrok předsedy lidovců a vicepremiéra České republiky Pavla Bělobrádka, který v rozhovoru pro E15.cz doporučil samoživitelkám, aby si našly „jiného chlapa”, mnohé zaskočil. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) by Bělobrádkovi jeho kolegyně ve vládě za ta slova vyškrábaly oči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Zatímco šéf lidovců se v pondělí snažil svá slova zlehčovat s tím, že šlo o vtip, sami autoři rozhovoru údajnou vicepremiérovu nadsázku nepostřehli.

„Někteří nadsázku pochopili, jiní ne. Příště nebudu spoléhat na smysl pro pointu,” rozhořčil se na Twitteru Bělobrádek, podle něhož byl citovaný výrok vytržený z kontextu.

S vicepremiérovou nadsázkou se neztotožnila ani jedna z uživatelek. „Jako matka samoživitelka bych Vás po tomhle čtení nejradši...,” uvedla s tím, že si s politikem o situaci samoživitelek ráda pohovoří. Na to jí Bělobrádek odpověděl: „A někdo vám brání najít si partnera?”

Humorný podtext odpovědi, na který se vicepremiér vymlouvá, však nepochopili ani autoři, kteří Bělobrádkovi doporučili, aby příště dal případnou nadsázku zřetelněji najevo. Původní rozhovor si můžete přečíst ZDE.

„Ten výrok je skandální, ale nevěřím, že to Pavel Bělobrádek takhle řekl. Nedokážu si představit, že by se dopustil tohoto výroku,“ řekla Novinkám ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Protože by mu kolegyně ve vládě vyškrábaly oči,” dodala s nadsázkou.

Sociální dávky podporují rozpady rodin

V rozhovoru Bělobrádek vysvětloval své rozporuplné pocity vůči zálohovanému výživnému, tedy nástroji, který umožňuje matkám získat výživné, ačkoliv otec neplatí. Primárně mu prý vadí, že tím stát přiznává neschopnost vybírat od lidí peníze. Ale také se obává toho, že by zálohované výživné motivovalo lidi k rozchodům.

„Musíme si však také nalít čistého vína – rozpad rodin je z velké části dán i tím, že je tu poměrně robustní sociální systém,” uvedl šéf lidovců.

Na výtku, že ženy samoživitelky jsou jednou ze skupin, která je nejvíce ohrožená chudobou, pak reagoval radou: „No tak si musí najít jiného chlapa.” [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám