Hlavní obsah

Jihočeská koalice bude, ČSSD se dohodla s lidovci a regionálními stranami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalici v Jihočeském kraji vytvoří sociální demokraté, lidovci, Jihočeši 2012 a hnutí Pro Jižní Čechy. V úterý podepsali prohlášení o spolupráci, na jehož základě by měla být koalice ustavena na příštím zasedání 27. dubna. Strany by měly mít 28 z 55 zastupitelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Podpis prohlášení o spolupráci na nové jihočeské koaliciVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Věříme tomu, že tato koalice bude stabilní,” uvedl předseda jihočeského KDU-ČSL Jan Bartošek. Zástupci se zatím přesně nedomluvili na personálním obsazení ve vedení kraje.

„Počítáme s tím, že počet náměstků se nijak měnit nebude,” uvedla Ivana Stráská, současná náměstkyně hejtmana za ČSSD. Dodala, že každý koaliční subjekt by měl mít ve vedení kraje zastoupení.

ANO se nevzdává

Krajská šéfka ANO Radka Maxová stále vidí šanci na to, že její hnutí v koalici bude. „Nikdy neříkej nikdy a kdo stahuje kalhoty, nedosáhne brodu. Já jsem člověk, který je konstruktivní, má tah na branku, nevzdávám se při první prohře. Sám pan Bartošek řekl, že pro něj je podmínkou vykonání auditů ve všech nemocnicích. Já osobně bych to rozšířila na všechny příspěvkové organizace a uvidíme, co se bude dít dále,“ konstatovala Maxová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ivana Stráská

Podle ní by se formující koalice musela spolehnout na podporu komunistů. „Upřímně řečeno se divím kolegům ze zastupitelstva, že jdou do takto křehké koalice v podstatě s viditelnou podporou KSČM, která v podstatě se sociální demokracií nastavila systém odměňování ve zdravotnictví. Přijde mi to trochu komické,“ zdůraznila Maxová.

V kraji se minulý týden rozpadla koalice tvořená ČSSD, ANO a Jihočechy 2012. ČSSD se s ANO přela o výši odměn pro vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Následně na funkci rezignoval i hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic.

Bláha rezignuje

ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 miliónu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Bláha v úterý oznámil svou rezignaci s tím, že hodlá usnadnit vznik nové koalice.

Zimola navrhl na hejtmanku svou náměstkyni Stráskou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Jihočeský hejtman Zimola rezignuje

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) v úterý oznámil, že odstupuje z funkce. V kraji se v pondělí rozpadla koalice tvořená ČSSD, ANO a Jihočechy 2012.

Výběr článků

Načítám