Hlavní obsah

Zázraky se snad dějí, řekl Kajínek k možné milosti od prezidenta

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, rap

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek by si případné milosti od prezidenta Miloše Zemana prý velmi vážil. Právu aktuální reakci samotného Kajínka zprostředkovala jeho velmi blízká přítelkyně, která je s ním v pravidelném osobním a telefonickém kontaktu.

Článek

A právě přes telefon s ním krátce po šestnácté hodině hovořila. Kajínek už prý o Zemanových výrocích na svou adresu něco ve věznici v Rýnovicích, kde si nyní trest odpykává, zaslechl.

„Zázraky se snad dějí. Není nic, co bych si přál víc. V životě si přejeme být zdraví a svobodní, to jsou životní priority,“ tlumočila vzkaz doživotně odsouzeného recidivisty.

„Říkal, že by si tohoto hrozně moc vážil a teď už se prý bude modlit, aby to dobře dopadlo,“ citovala žena Kajínkova čtvrteční slova.

Zeman: Neřekl jsem, že ho propustím

Zeman ve čtvrtek uvedl, že uvažuje o udělení milosti pro dvojnásobného vraha, neboť o případu prý panují pochybnosti. [celá zpráva]

Po dotazu při setkání s obyvateli na benešovském náměstí Zeman téma milosti pro Kajínka upřesnil: „Neřekl jsem, že ho propustím, ale zvážím udělení milosti. Nejsem přesvědčen o jeho vině, sedí už dvacet let a to je dlouhá doba. Proto budu studovat všechny podklady, které se Kajínka týkají, než se rozhodnu.“

Jaké má konkrétní pochybnosti, nekonkretizoval. „Už v roce 2001 tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský tyto pochybnosti vyjádřil, seznámil se se spisem a veřejně je v tomto roce vyjádřil,“ dodal prezident.

Kajínek si doživotní trest momentálně odpykává v Rýnovicích, kam byl nedávno přesunut z Mírova. [celá zpráva]

Zeman o udělení milosti uvažuje navzdory tomu, že se zavázal, že neudělovat milosti „s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů”. Kompetence provádět řízení o milostech navíc přesunul na ministerstvo spravedlnosti. Nic z toho mu však nebrání v tom, aby „zbytečně monarchistický prvek”, za něž možnost udělovat milosti opakovaně označil, v případě potřeby využil.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman uvažuje o milosti pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman uvedl, že zvažuje udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, který byl odsouzen na doživotí. Zeman to ve čtvrtek uvedl v Čáslavi při setkání...

Výběr článků

Načítám