Hlavní obsah

Stávka řidičů autobusů postihla jih Moravy a Českou Lípu

Česká Lípa/Brno/Šumperk
Aktualizováno

Stávka řidičů autobusů, původně plánovaná jako celostátní, nakonec výrazněji zasáhla jen jižní Moravu, Olomoucký kraj a Českou Lípu v Libereckém kraji. V Ústeckém kraji nevyrazil jen jeden ranní spoj. V dalších krajích je podpora stávky symbolická, třeba v Kladně řidiči rozdávají letáky.

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka řidičů autobusů na BlanenskuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Asi největší problémy jsou na jižní Moravě. Kvůli stávce řidičů autobusů za vyšší mzdy tam nejezdí 67 z 225 linek.

Jsou to meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno, v krajském městě jezdí autobusy bez omezení. Proti středečnímu předpokladu někteří jednotliví řidiči přišli do práce, vyjede tedy více spojů na částečně omezených linkách, kterých je 61, řekl ráno dispečer organizátora krajské dopravy společnosti Kordis JMK Antonín Chudiak.

Na jihu Moravy je nejvíce postiženo Břeclavsko, Blanensko, Kyjovsko, Vyškovsko a okolí Veselí nad Moravou.

TIP: V plánovači na Mapy.cz a aplikaci Pubtran.cz naleznete jízdní řády Jihomoravského  kraje zohledňující dnešní stávku řidičů autobusů.

Ve spolupráci s jinými dopravci, jejichž řidiči nestávkují, se podařilo zajistit ranní spoje do Brna a odpolední spoje z Brna na lince 104 do příhraničního Hevlína. Nepojede se však až do rakouského Laa an der Thaya.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Pustá a prázdná byla po ránu nástupiště na hlavním autobusovém nádraží v Blansku. Tamní autobusová společnost ČAD Blansko zaměstnává 150 řidičů autobusů. Do stávky za vyšší mzdy se zapojili všichni až na tři řidiče.

České dráhy také posílily řadu vlaků ráno směrem do Brna a odpoledne z Brna. Z Vyškova vyjel v 05:17 speciální vlak do Brna přes Luleč, Rousínov a Brno-Slatinu. Nahradit měl především linku 107, která mezi Brnem a Vyškovem jezdí jen omezeně. Do vlaku se čtyřmi vagóny na nádraží ve Vyškově nastoupilo do 100 lidí.

Nenaplnil se tak předpoklad jihomoravského odborového předáka Libora Weinsteina, který den před stávkou odhadoval zhruba osmdesátiprocentní účast řidičů. Na jihu Moravy je přibližně tři tisíce dopraváckých odborářů, polovinu z nich však tvoří zaměstnanci Dopravního podniku města Brna, kteří se stávky neúčastní.

Foto: Milan Vojtek , Právo

MHD v Břeclavi jezdila v den stávky zdarma

Dvojí rozměr měla stávka řidičů pro cestující v Břeclavi. Zatímco část jich nejspíše nevěřila informacím o protestu a marně vyčkávala na zastávkách na zrušené spoje, jiným se zase po nástupu do autobusu rozzářily tváře spokojeným úsměvem. Rozdíl byl v tom, zda čekali na linkový spoj Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, nebo na spoj městské hromadné dopravy. Prvně jmenované nevyjely, druhé vozily cestující zdarma.

Foto: Vít Černý, ČTK

Řidiči městské dopravy v České Lípě stávkují.

Ochromená Česká Lípa

Řidiči stávkují také na Českolipsku v Libereckém kraji. I když se už po třetí hodině ranní sešly v českolipských garážích společnosti BusLine více než dvě desítky šoférů, za volant autobusu nikdo z nich nezasedl. Do 05:00 nevyjel ani jediný autobus, řekl vedoucí střediska Jan Kotek.

Během rána v České Lípě vyjely autobusy alespoň na páteřní městské linky 203 a 205. BusLine se podařilo zajistit subdodavatele.

Foto: Vít Černý, ČTK

Stávka řidičů autobusů ochromila Českou Lípu.

Autobusy nejedou na Šumpersku

Kvůli stávce nevyjely také autobusy v Olomouckém kraji, konkrétně na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Provoz MHD v Šumperku i dálkové spoje dopravce částečně zajistil, řekl mluvčí dopravní společnosti Arriva Roman Herden.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

O stávce řidičů se lidé mohli v Zábřehu i na dalších místech Šumperska dozvědět z informačních letáků vylepených na zastávkách.

„Podařilo se nám zajistit aspoň částečný provoz MHD v Šumperku a také dálkové spoje z Jeseníku do Olomouce, Ostravy a do Prahy nebo z Šumperku a Mohelnice do Ostravy," řekla ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová. Arriva později potvrdila, že řidiči na Šumpersku a Jesenicku už ve čtvrtek nevyjedou.

Bez omezení mají jezdit autobusové spoje v okrese Olomouc, v Hranicích na Přerovsku a v Přerově.

Stávka řidičů autobusů postihla i ZábřehVideo: Miloslav Hradil, Právo

Stávka řidičů linkových autobusů společnosti Arriva Morava se dotkla i Pardubického kraje. Na Svitavsku a Orlickoústecku nejezdí pět linek.

Asi 20 lidí z Vranové Lhoty na Svitavsku má ve čtvrtek kvůli stávce řidičů autobusů volno. Studenty škola uvolnila z výuky.

Na Šluknovsku nevyrazil jen jeden ranní spoj

Krom jednoho spoje se ve čtvrtek ráno bez problémů dostali do zaměstnání a do škol lidé v Ústeckém kraji. Řidiči autobusů nakonec od ohlášené stávky kvůli mzdám ustoupili. Výjimkou bylo Šluknovsko, kde nevyjel jeden ranní spoj.

„Víme, že nevyjel na Šluknovsku jeden jediný spoj z Lobendavy do Varnsdorfu. Všichni dopravci jinak hlásí, že vše vyjelo,“ řekla Právu mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Na začátku týdne byla většina řidičů společnosti BusLine připravena stávkovat. Rozhodnutí přehodnotili šoféři poté, co se firma dohodla s Ústeckým krajem na dodatku smlouvy, která zaručuje další peníze na mzdy řidičů. Již dříve oznámila společnost Arriva Teplice, že do stávky její řidiči nepůjdou.

Do stávky kvůli mzdám nevstoupili ani řidiči společností ČSAD Slaný. Do poslední chvíle se spekulovalo, že by mohli stávkovat řidiči společnosti Autobusy Karlovy Vary jezdící na Šluknovsku, ale i tam většina autobusáků na své linky vyrazila.

Před dvěma dny vypadala situace ještě jinak. „Zhruba 99 procent nás bylo připraveno stávkovat. Vedení firmy nám pak sdělilo, že se domluvili s krajem a není důvod stávkovat. To jsme uznali a šli jsme do práce,“ řekl Právu řidič firmy BusLine Jan Szabo na lovosickém autobusovém nádraží.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Spoje na Litoměřicku jezdily podle jízdního řádu

Podle jízdních řádů vyjely i autobusy tří hlavních dopravců na Vysočině - firem Icom transport, Zdar a Arriva.

Komplikace cestující nezaznamenali ani v Královéhradeckém kraji. Na Zlínsku zaznamenali problémy v některých obcích, kam jezdí společnosti z Jihomoravského kraje.

Podpora kolegů letáky

Řidiči linkových autobusů plzeňského ČSAD, dominantního veřejného dopravce v Plzeňském kraji, nestávkují. Počátkem března se dohodli na zvýšení mezd s krajem i s firmou. Stávku kolegů z ostatních regionů, kteří dosud nedostávají vyšší minimální mzdu, však podpořili letáky na palubních deskách vozů nebo dveřích u řidiče zvenku.

Ve středních Čechách autobusy jezdí podle jízdního řádu, řidiči nestávkují. Někteří řidiči vyvěsili v autobuse plakát upozorňující na nízké platy.

Anketa

Souhlasíte se stávkou řidičů autobusů?
Ano
76,1 %
Ne
23,9 %
Celkem hlasovalo 1683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám