Hlavní obsah

Tyhle věci „hrály” v Andělu Páně či Letopisech Narnie. Nahlédněte do skladu rekvizit

Novinky, ale
Berounsko

V malé vesničce na Berounsku se nachází filmařský ráj. Mají tu sklad s více než 60 tisíci historických rekvizit, které využívají filmaři z České republiky i z Evropy. Běžně se člověk dovnitř nedostane — tuto výsadu má jen skupina filmových architektů a rekvizitářů —, Novinky přesto dostaly možnost tam natáčet. Přinášíme tak unikátní záběry.

Takový sklad filmových rekvizit nemají nikde jinde v Evropě, my jsme ho prošli křížem krážemVideo: Novinky

 
Článek

Na návsi malé vesničky na Berounsku je nenápadná odbočka, která vás navede na polní cestu. Po několika metrech spatříte plechový sklad.

Takových se v okolí nachází hned několik. Tento se však něčím vymyká – během dne ho zpravidla navštíví hned několik filmařů z celého světa. Důvod? Nikde jinde v Evropě není takový výběr historických rekvizit jako právě zde.

„Rekvizity, které jsou k natočení historického filmu potřeba, nelze z 90 procent nikde jinde opatřit. Uvedu příklad. Když mluvíme o středověku a máme rytířský sál, tak to jsou veškeré nádoby, závěsy, nábytek. To všechno je práce filmové výpravy, kterou na návrh filmového výtvarníka musí dát tým rekvizitářů dohromady,“ uvedl Jiří Žůček, spolumajitel společnosti, která rekvizity půjčuje.

Foto: Novinky

Figuríny mrtvol se objevily například v Hartově válce nebo ve filmu Příběh rytíře

Podle jeho slov snad nevznikl v poslední době v České republice film, ve kterém by nefigurovaly rekvizity z jejich skladů.

Například v seriálu První republika mají herci dobové oblečení, kabelky, klobouky a podobně vypůjčené právě ze skladu na Berounsku. To samé platí o filmu Lidice nebo o seriálu Četníci z Luhačovic. Také Anděl Páně 2 nebo připravovaný film Po strništi bos se bez místních historických rekvizit neobešly.

Foto: záběry ze seriálu První republika

V seriálu První republika můžete vidět povozy a dobové oblečení

Ze zahraniční filmové produkce lze pak zmínit třeba Letopisy Narnie, kde se kromě dobového vybavení v podobě vozů, truhel a podobně objevila také lví hlava, která nyní visí na jedné ze zdí berounského skladu.

Bojové scény ve filmech Příběh rytíře nebo Hartova válka jsou také plné rekvizit a figurín zapůjčených z České republiky.

Foto: záběry z filmu Hartova válka

Rekvizity se objevily také ve filmu Hartova válka

Místní sbírka se zhruba 60 tisíci kusy čítá také vycpaná zvířata nebo zvířecí kůže, které se dnes už jen těžko dají sehnat. Uskladněna je zde také ruleta, kterou ve filmu Casino Royale roztáčel James Bond v podání herce Daniela Craiga.

Samozřejmě že třeba studia na Barrandově mají také své kostýmy a rekvizity, zdaleka to však není v takové míře jako právě tady na Berounsku.

Kromě kostýmů tu filmaři najdou prakticky vše potřebné k doladění konkrétní scény. Třeba celou farmu nebo statek – jsou zde vany, sudy, kádě, necky, proutěné koše, klece, ale také vozy a vše, co jezdí.

Podobně si z místních rekvizit postaví třeba kovářskou, truhlářskou či pekařskou dílnu.

Foto: záběry z filmu Lidice

Oblečení a další rekvizity se objevily ve filmu Lidice

Foto: Novinky

Hlava lva se objevila ve filmu Letopisy Narnie

Jsou zde také tisíce kusů nádobí z nejrůznějších dob a materiálů. Lze tu najít keramiku, cín, měď, stříbro, sklo, porcelán, různé vázy, příbory a také technické nádoby.

Není problém z místních předmětů postavit například ulici z první republiky s dobovými stánky a kiosky, středověké tržiště s masem a sýry, osvětlení z druhé světové války nebo vybavit knihovnu tituly z 18. či 19. století. Zkrátka naprostý ráj pro filmaře.

Foto: Novinky

Ve skladu jsou truhly nejrůznější velikostí a tvarů

Reklama

Výběr článků

Načítám