Hlavní obsah

Zeman opět míří do Číny navštívit Si Ťin-pchinga. A znovu s Kellnerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman se letos při návštěvě Číny opět setká s prezidentem Si Ťin-pchingem. Poté se zúčastní konference o vybudování novodobé Hedvábné stezky, řekl v neděli nový ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching s prezidentem Milošem Zemanem u diskusního stolu s českými a čínskými investory.

Článek

„Máme potvrzeno, že se uskuteční bilaterální schůzka s čínským prezidentem,” řekl Jindrák. Konat by se měla na začátku Zemanovy květnové návštěvy. Naváže na ni účast na mezinárodní konferenci o Hedvábné stezce, na které by se měly setkat asi tři desítky hlav států. I další program by měl mít hlavně ekonomické ražení.

Zeman stráví v Číně devět dní, Podle Jindráka je tak dlouhá i kvůli delším přesunům a časovým rozdílům. Poznamenal, že cestování zabere asi dva a půl dne. Český prezident by měl navštívit Šanghaj.

Doprovodí ho Kellner

Pražský hrad počítá s účastí početné podnikatelské delegace. Zeman již v minulosti řekl, že ho do Číny doprovodí podnikatel Petr Kellner. Nejbohatší Čech a majitel skupiny PPF Kellner již se Zemanem u čínského prezidenta byl v roce 2014.

S účastí velké podnikatelské delegace se počítá i při červnové cestě českého prezidenta do Vietnamu. Spojena bude se zastávkou v kazašské Astaně, kde se Zeman zúčastní otevření Expa 2017.

S americkým prezidentem Donaldem Trumpem by se měl Zeman setkat již na konci dubna v USA. V posledních týdnech se v médiích objevily pochybnosti, zda se schůzka uskuteční, avšak Jindrák odmítl, by byla cesta v ohrožení. Nejedná se podle něj o to, zda návštěva bude či nebude, ale kdy a v jakém formátu. Za ideální scénář Jindrák označil nedávnou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové u Trumpa. Ta nejprve s Trumpem mluvila mezi čtyřma očima, pak se jednání rozšířilo i o další členy delegace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám