Hlavní obsah

Aktivisté se vysmívají poslancům kouzelníkům

– Praha
Právo, Jan Martinek

Poslanec Jan Klán (KSČM) shlíží z billboardu v kouzelnickém převleku, s hůlkou i králíkem v klobouku. „Nechal jsem zmizet smlouvy za 150 miliard!“ chlubí se. Billboard je součástí satirické kampaně, kterou tento týden spustila organizace Rekonstrukce státu.

Foto: Archiv Rekonstrukce státu

Jeden ze satirických billboardů Rekonstrukce státu na poslance KSČM Jana Klána.

Článek

Vysmívá se ještě dalším třem poslancům, kteří hlasovali pro okleštění registru smluv: jsou to Václav Snopek (KSČM), Jan Zahradník (ODS) a Milan Urban (ČSSD). Další poslanci budou během dubna přibývat, celkem jich má být čtyřicet.

Pro vyjmutí státních podniků z Registru smluv hlasovali především poslanci ČSSD, ODS, KSČM a část lidovců.

Organizace nechala pronajmout plochy na billboardy v Pardubicích, Českých Budějovicích, Kolíně a Čáslavi u regionálních kanceláří dotyčných poslanců, aby je měli na očích. Na první čtyři billboardy použila podle svých slov prostředky z darů svých podporovatelů, dalších třicet šest billboardů zaplatí společnost Regiojet podnikatele Radima Jančury.

„Volby již nejsou daleko. Pokládáme tedy za důležité výrazně ukázat voličům, kdo z poslanců prazvláštní koalice ČSSD/ KSČM/část ODS/část KDU-ČSL ve Sněmovně výjimky silně lobbované zástupci státních i městských podniků podpořil,“ uvedl Pavel Franc, ředitel Frank Bold a jeden z pěti garantů platformy Rekonstrukce státu.

Pro mě je to nikým nevolená organizace, která si vykládá zákony po svém
Jan Klán (KSČM)

Dotčení poslanci nad kampaní Rekonstrukce státu mávají rukou. „Už jsem ten billboard viděl. Co můžu dělat? Já se z toho ­nezbláz­ním, své názory nezměním. Jako poslanec jsem slíbil hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl Právu Zahradník. „Po vstupu do Sněmovny jsem se Rekonstrukci státu neupsal, což mnozí kolegové učinili a jsou teď pod velkým tlakem této lobbistické organizace, čili jsem se dostal do jejich hledáčku,“ uvedl Zahradník.

„Prosazoval jsem, aby povinnost zveřejňovat smlouvy platila také pro instituce, které pobírají státní dotace, jako je právě toto sdružení. Nepodařilo se to, tak jsem hlasoval proti zákonu. Aktivistům se to nelíbí, tak reagují takhle,“ dodal.

„Pro mě je to nikým nevolená organizace, která si vykládá zákony po svém. Osobně této kampani nezabráním. Nehodlám hlasovat, jak oni chtějí,“ řekl Právu komunista Klán. „Zaráží mě, proč v registru smluv nejsou neziskové organizace coby příjemci veřejných peněz,“ dodal Klán.

Reklama

Výběr článků

Načítám