Hlavní obsah

Dobrovolníci začali s úklidem moravských řek

Dobrovolníci začali o víkendu uklízet břehy řek a potoků na Moravě. Do akce, kterou čtvrtým rokem organizuje Povodí Moravy, se jich zapojí asi 2000. Řekla to Jana Kučerová z útvaru vnějších vztahů státního podniku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dobrovolníci budou pracovat tři víkendy a uklidí přes 200 kilometrů, které jsou rozdělené do 70 úseků. „Největší nepořádek obvykle bývá na Brněnsku, ale také v okolí Zlína či Olomouce,” uvedla Kučerová.

Předzvěstí byl páteční úklid v Břeclavi, do kterého se zapojilo asi 120 dětí z místní základní školy. Při úklidu našli třeba i starou televizi. V sobotu dobrovolníci začali uklízet okolí Novomlýnské nádrže na Břeclavsku. Následně začnou na několika úsecích čistit břehy Svitavy, Svratky v brněnském Jundrově, Říčky v brněnském Mariánském údolí či břehy Litavy nebo Dyje.

Na akci státního podniku nazvané My pro vodu - voda pro nás dobrovolníci najdou mnohdy kuriózní věci, například celé jízdní kolo, různé vysavače, televize, našla se i zubní náhrada. Do úklidu se obvykle přihlašují organizované skupiny, jako skauti, dobrovolní hasiči, rybáři nebo Hnutí Brontosaurus.

První ročník akce vyhlásilo Povodí Moravy v roce 2014, zúčastnilo se jí téměř 1300 dobrovolníků. Loni přišlo i přes deštivé počasí uklízet 2040 lidí, kteří posbírali 45,5 tuny odpadků a vyčistili asi 230 kilometrů břehů řek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám