Hlavní obsah

Lidovci v krajích zpochybňují dohodu se STAN

Právo, Oldřich Danda

Neuplynul ani týden od chvíle, kdy celostátní konference KDU-ČSL těsně (poměrem 39 ku 31 hlasům) odsouhlasila vznik dvojkoalice s hnutím STAN, a v některých regionech už lidovci tuto dohodu začali zpochybňovat. Aniž by čekali, jak se ke smlouvě v sobotu postaví sněm Starostů v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Například pražská organizace KDU-ČSL nesouhlasí s tím, aby lídrem kandidátky byl šéf Starostů Petr Gazdík, a chce za jedničku svého ministra kultury Daniela Hermana. Také zlínští lidovci se odmítají smířit s dohodou, že rozmístění kandidátů na společné volební soupisce bude na střídačku po jednom, a požadují první dvě místa.

Šéf pražských lidovců Jan Wolf počítá s tím, že jejich kandidátku nakonec povede Herman.

„Petr Gazdík nám řekl, že na tom, aby byl jednička, netrvá. My jsme to přivítali jako férový ústupek. Také to byl jeden z důvodů, proč řada lidí hlasovala nakonec pro celou dohodu,“ řekl Právu Wolf. Dodal, že by to znamenalo, že lidovci budou mít nakonec lídra v devíti krajích a STAN v pěti.

Gazdík: Ať si to vyříkají doma

Gazdík, který bude v sobotu obhajovat místo předsedy STAN, připouští změnu dohody, ale odmítá ji dělat na popud nespokojenců uvnitř KDU-ČSL. Možnost připouští pouze na základě jednání se špičkami lidovců.

„Ano, připustil jsem, že na prvním místě netrvám, ale KDU-ČSL schválila poměr osm ku šesti krajům, a o tom budeme v sobotu hlasovat i my. Pokud s tím mají problém, tak si to musí nejdříve vyřešit v KDU-ČSL a pak můžeme vyjednávat dál,“ reagoval Gazdík.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek do květnového sjezdu lidovců objede celou republiku a věří, že nespokojence přesvědčí. „Když dáme klady a zápory na misky vah, tak si myslím, že to strana přijme,“ řekl Právu.

Lidovci v některých krajích jsou proti

Koalice se nelíbí hlavně lidovcům v moravských regionech a na Vysočině, které bývají ve volbách výrazně úspěšnější než lidovci v krajích českých. Nejvíce odporují hlavně zlínské organizace. Místní hejtman a senátor Jiří Čunek sice pro smlouvu hlasoval, ale kritizuje vedení, že vyjednávání se STAN nezvládlo.

Na Kroměřížsku přijala okresní organizace usnesení proti koalici. „Pro lidi budeme srozumitelnější a čitelnější, když budeme kandidovat sami,“ řekl Právu předseda KDU-ČSL v Holešově Pavel Karhan. Zlínští lidovci také požadují, aby první dvě místa měli jejich kandidáti.

Jedničkou by měl být poslanec a republikový místopředseda lidovců Ondřej Benešík. Druhou pozici by měli podle dohody obsadit Starostové. A třetí příčka by měla připadnout poslanci Ludvíku Hovorkovi, který je ale proti koalici a žádá, aby o ní rozhodl až sjezd.

„Vycházím z rozpaků lidí tady u nás, kteří nemají o celé věci dostatek informací. O takto vážném kroku by měl rozhodnout náš sjezd,“ řekl Právu.

STAN se dohodě tolik nebrání

Starostové jsou dvoukoalici nakloněni mnohem víc a lze předpokládat, že v sobotu na svém sněmu smlouvu schválí. Kromě dohody s lidovci budou mít na programu i volbu svého vedení.

Gazdík zatím nemá žádného protivníka. Obhajovat by měli první místopředseda STAN Vít Rakušan, místopředsedkyně a poslankyně Věra Kovářová a také místopředseda Radim Sršeň.

Obhajoby místopředsednické funkce se vzdal europoslanec Stanislav Polčák, který čelil kritice za to, že se o stranických záležitostech radil s člověkem s vazbami na Radovana Krejčíře. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám