Hlavní obsah

Prezidium zatápí Šlachtovi, trvá na obvinění kvůli služebnímu autu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nesmiřitelný boj mezi špičkami policejního prezidia a někdejším šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou neutichl ani tři čtvrtě roku poté, co dnešní náměstek celní správy odešel na protest proti sloučení „svého“ útvaru s protikorupční jednotkou do civilu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Vedení policie v čele s jejím prezidentem Tomášem Tuhým totiž podle zjištění Práva v současné době tlačí na generální inspekci a státní zastupitelství, aby Šlachtu začaly stíhat kvůli neoprávněným jízdám služebním vozem z loňského června.

Po oznámení své rezignace tehdy Šlachta čerpal dovolenou, během níž ale nadále používal vůz Škoda Superb, který měl do té doby jako šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přidělený. Podle policejního prezidia soukromými jízdami vědomě způsobil policii škodu a dopustil se tak přečinu porušení služební povinnosti příslušníka bezpečnostního sboru.

Inspekce se již tímto podezřením na základě podnětu z policejního ředitelství zabývala a neoprávněnost zmíněných jízd potvrdila, nicméně žalobce z pražského městského státního zastupitelství celou věc uložil k ledu s tím, že jakýkoliv postih by byl v této věci neadekvátní.

Obětoval se pro stát, řekl žalobce

A právě proti tomuto rozhodnutí nedávno podalo vedení policie stížnost, jejíž znění má Právo k dispozici.

V ní dalo sice státnímu zástupci za pravdu, že trestní odpovědnost i její důsledky lze u pachatelů uplatňovat jen v případech společensky škodlivých, zároveň ale odmítlo, že by se to právě Šlachtova případu netýkalo.

„Žádnou černou jízdu jsem neměl. Když už jsem jel o dovolené, tak to bylo na útvarový sraz a poslední poradu útvaru
Robert Šlachta

„Za předpokladu, že neoprávněné použití služebního dopravního prostředku bylo prokázáno, jedná se tedy o zneužití majetku ve vlastnictví České republiky osobou ve vysoké řídící funkci policie a byla způsobena škoda, což jsou okolnosti, které společenskou škodlivost významně zvyšují,“ konstatuje se ve stížnosti. Vedení policie se pozastavilo i nad tím, jak státní zástupce odložení celé věci odůvodnil.

Rozhodne Bradáčová

Totiž že přitom zohlednil dlouholeté služby Šlachty pro stát, stejně jako fakt, že své práci bývalý šéf lovců mafiánů obětoval svůj soukromý život a sloužil vždy stejně bez ohledu na to, zda má zrovna dovolenou nebo volno.

„Osoba, která stojí mimo policii, nemůže objektivně posoudit služební nasazení, píli a množství vynaloženého času na službu. Toto posouzení pouze na základě zpráv z médií nemůže být objektivní a nepatří do rozhodnutí v trestním řízení,“ uvádí stížnost vedení policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová

Sám Šlachta označil snahu jejího vedení o zvrat v řešení celé věci za útok policejního prezidenta. „Žádnou černou jízdu jsem neměl. Když už jsem jel o dovolené, tak to bylo na útvarový sraz a poslední poradu útvaru,“ řekl Právu Šlachta.

O stížnosti má nyní rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství vedené Lenkou Bradáčovou. Ta na otázky Práva k postupu žalobců neodpověděla. Kdy pražští vrchní žalobci o jízdách Šlachty rozhodnou, tak není jasné.

Hrozí až tříleté vězení

Pokud by vedení policie uspělo a Šlachta byl opravdu obviněn a případně obžalován, hrozilo by mu u soudu až tříleté vězení nebo zákaz činnosti.

Popotahování za neoprávněné služební jízdy patří v rámci policie k oblíbeným metodám, jak znepříjemnit život nebo práci nepohodlným příslušníkům.

Zažil to např. Šlachtův předchůdce v čele protimafiánské jednotky Jan Kubice, jehož lidé rozkrývající před více než 10 lety neprůhledné pozadí vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka byli v kritickou dobu nařčeni z rozkrádání cesťáků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice.

Situace se pak opakovala, když se Kubice stal ministrem vnitra a jako šéfa vnitřního auditu si na úřad přivedl někdejšího důstojníka ÚOOZ Petra Plaňanského. Ten skončil u policie po příchodu Šlachty.

Následné kontroly v rámci Šlachtova útvaru pak odhalily údajné zneužívání služebních aut v době dovolených nebo tankování na přidělené platební karty do kanystrů. Dodnes ale z žádného z těchto podezření nic nebylo.

Inspekce ale za neoprávněné užívání služebního auta k soukromým účelům v současnosti stíhá např. dalšího někdejšího detektiva ÚOOZ Luďka Vokála, který je zároveň obviněn kvůli podezření z korupce a vynášení informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám