Hlavní obsah

Miliardář Babiš 50 tisíc za urážku platit nemusí. Novinář stáhl žalobu

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nakonec nemusí platit novináři Pavlu Šafrovi 50 tisíc korun za urážlivé výroky. Finanční zadostiučinění žurnalistovi původně přiznal Okresní soud pro Prahu-západ, Šafr však před odvolacím jednáním svou žalobu stáhl. V pátek to uvedl mluvčí soudu Adam Drobný s tím, že Šafr musí ministrovi uhradit náklady řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Šafr v reakci napsal, že mu stačí soudní rozhodnutí o tom, že ho Babiš poškodil. „Nemám čas a chuť se již dohadovat pouze o peníze. Je to, jako bych po něm chtěl pět korun, a to považuji za nedůstojné. Ať se hlavně Babiš konečně začne pro změnu chovat slušně,” napsal.

Šafr je někdejším šéfredaktorem deníků Mladá fronta Dnes či Lidové noviny, které nyní ovládá Babiš. V současné době novinář šéfuje zpravodajskému webu Forum24. Před dvěma lety ministra zažaloval za to, že ho Babiš opakovaně a veřejně označil za „psychopata” a „parchanta”. Požadoval 100 tisíc korun a omluvu ve Sněmovně.

Kritizoval Babiše za to, že směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení.

Okresní soud Šafrovi loni v listopadu vyhověl jen částečně, když mu přiznal polovinu z vymáhané částky. Nárok na omluvu zamítl se zdůvodněním, že dolní komora parlamentu nebyla místem, kde urážky padly.

Babiš platit nechtěl

Proti nepravomocnému rozsudku se odvolal jak Šafr, kterému vadilo zamítnutí omluvy, tak i Babiš, který odmítal zaplatit stanovenou částku. Věcí se tak měl zabývat středočeský krajský soud, k tomu už ale nedošlo.

„Žalobce (Šafr) vzal před jednáním soudu druhého stupně žalobu zpět,” konstatoval Drobný.

Odvolací soud proto původní rozsudek o zamítnutí omluvy a přiznání 50 tisíc korun odškodného zrušil a soudní řízení zastavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám