Hlavní obsah

Autorské poplatky budou růst jen o inflaci, potvrdil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Autorské poplatky se do budoucna budou zvyšovat pouze o inflaci. Senátoři ve čtvrtek schválili sněmovní podobu autorského zákona i přes to, že senátní výbory doporučovaly normu upravit. Pro hlasovalo 38 senátorů.

Foto: Novinky

Stránky OSA

Článek

Sněmovna novelu schválila v lednu s tím, že pokud by mělo dojít k růstu poplatků nad rámec inflace, muselo by s tím vyslovit souhlas ministerstvo kultury.

Navýšení některých sazeb pro rok 2017 ohlásil v létě Ochranný svaz autorský – OSA. Proti tomu se v minulých měsících demonstrovalo v ulicích i ve Sněmovně, bouřily se také obce.

Autorské svazy se u zákonodárců snažily lobbovat za možnost výraznějšího navyšování odměn.

„Schválená novela autorského zákona není dokonalá a určitě se vrátím k mým návrhům na důslednější kontrolu a posílení transparentnosti kolektivních správců autorských práv. Pro mne je ale duležité, že jsme dneškem definitivně osvobodili folklór od placení autorských poplatků i oznamování akci OSA. Lidová kultura nesmí byt buzerována vybíráním autorských poplatků a dnes jsme tomu udělali definitivní konec,” uvedl po hlasování senátor Ivo Valenta.

Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám