Hlavní obsah

Rarita v české aukci: astronomické hodiny v hodnotě až 120 miliónů korun

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V neděli 26. března se na pražském Žofíně bude dražit skutečná rarita. Barokní astronomické hodiny, jejichž odhadní cena je až 120 miliónů korun. Společnost Ustar je bude nabízet za 55 miliónů.

Astronomické hodiny v hodnotě až 120 miliónů korun se budou dražitVideo: Novinky

 
Článek

Hodiny byly vyrobeny v legendární dílně Juliena a Piera Le Roye v Paříži, přibližně v roce 1740. Dle literatury tato dílna vyrobila pouze troje astronomické hodiny do roku 1739, tudíž lze předpokládat, že se kompletní dochoval pouze tento exemplář.

„Hodiny pochází z jednoho z nejvýznamnějších paláců ve Vídni, z Paláce Daun - Kinsky, jsou z pozůstalosti Františka Oldřicha Kinského. K nám se dostaly prostřednictvím soukromého sběratele,“ řekl Novinkám spolumajitel Starožitnosti - Galerie Ustar Pavel Urban.

Podobně vysoce dekorativní a mechanicky složité hodiny se na trhu vůbec nevyskytují, stěží je lze prý najít i ve sbírkách světových muzeí. Hodiny tohoto typu byly vyráběny na zakázku pro členy královských rodin a nejvyšší aristokracii.

Hodiny jsou mechanicky velmi složité Video: Novinky

Hodiny s konzolou jsou vysoké 124 cm, váží 30 kg, zobrazují hodiny, minuty, dny v týdnu, počet dní v měsíci, astronomické symboly, měsíce v roce, znamení zvěrokruhu, východ a západ slunce a měsíční fázi. Každých patnáct minut zahrají melodii, a v celou hodinu odbijí.

Hodiny jsou v původním stavu, byly pouze vyčištěny. Jsou vyrobeny z bronzu zlaceným v ohni, schránka je z dubového dřeva, stroj je vyroben z mosazi a oceli.

Hodiny mají přitom velmi zajímavou minulost. Ještě před několika lety se prodávaly na dražbě Dorotheum za zlomek nynější ceny.

„Je to jednoduché vysvětlení. Když se rozprodávala ta pozůstalost po Kinském, tak tam ty hodiny byly a byly špatně určeny. Nebyly vůbec popsané a nebylo k nim nic dohledaného a na té aukci se prodalo víc věcí. Například obdobný stolek a ten se prodal za, plácnu, 150 tisíc euro. Za dva roky se dohledalo, oč se jedná, že je z osmnáctého století a prodal se na aukci za desetkrát tolik. Nebylo to správně určené,” vysvětlil Urban.

Dohledávali ve Švýcarsku

Podle Urbana v informacích aukce bylo napsáno, že jsou to hodiny z 18. století a že se jedná o dílnu Le Roy: „Jenomže to byla celá hodinářská dynastie a nám se podařilo potom zjistit veškeré ty informace, což zvýšilo hodnotu. Ta cena u takových výjimečných věcí je opravdu cena zájmu a pro majitele to tehdy byla výhodná koupě.“

„Informace ohledně hodin jsme dohledávali a zjišťovali zhruba dva a půl roku. Takové věci se dějí úplně běžně. Třeba teď se prodával obraz od Rubense, který byl špatně určený. Prodal se zhruba za 300 tisíc korun a znovu se prodával u Sotheby's a prodal se asi za 150 miliónů,“ zdůraznil Urban, který nechal informace vyhledat v největším hodinářském muzeu na světě v La Chaux-de-Fonds. Tam zjistili, že byly vyrobeny jen troje tyto hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám