Hlavní obsah

Opava pošle peníze válečnému veteránovi do Gruzie, který pomohl město osvobodit

– Opava
Právo, Žaneta Motlová

Na jaře 1945 pomáhal osvobodit Opavu, nyní město pomáhá jemu. Slezská metropole pošle dalších deset tisíc bývalému sovětskému vojákovi Irakliji Levanoviči Kandarelimu. Třiadevadesátiletý plukovník v záloze žije v Gruzii a finanční dar využije na nákup léků.

Foto: Archiv města Opavy

Iraklij Levanovič Kandareli na archivním snímku

Článek

„Je to jediný žijící čestný občan Opavy,” informovala tisková mluvčí města Lada Dobrovolná s tím, že Kandareli čestné občanství získal v roce 1974 spolu s dalšími třemi sovětskými vojáky, kteří město pomáhali osvobozovat. Ti už ale nežijí.

Opava Gruzínce z městečka Gori nedaleko Tbilisi finančně podporuje už zhruba dvacet let. Ve čtvrtek se však radní města dohodli na pravidelné každoroční pomoci. „V posledních letech jsme mu posílali každé dva roky dvacet tisíc korun. Nyní radní rozhodli, že mu bude zasílána poloviční částka, tedy deset tisíc korun, ale každoročně," uvedla mluvčí Dobrovolná.

S veteránem jsou v kontaktu

Válečný veterán si za příspěvek nakupuje potřebné léky. Jeho finanční situace je velmi neutěšená a potýká se se zdravotními problémy. Zatímco důchody se v Gruzii pohybují na hranici chudoby, náklady na bydlení a energie jsou poměrně vysoké. Plukovník má jediného syna, ten však žije až na Ukrajině.

Opava je s Kandarelim ve stálém písemném styku. Ten slezskou metropoli několikrát navštívil, mimo jiné právě při příležitosti oslav 750 let od jejího založení v roce 1974.

Čestné občanství podle nového řádu bylo v Opavě poprvé uděleno v roce 1842, kdy jej získali profesoři opavského gymnázia Thomas Zaunar a Faustin Ens. Momentálně je na seznamu čestných občanů slezské metropole 25 jmen, například Petr Bezruč, Zdeněk Nejedlý, T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Pavel Tigrid či Václav Havel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám