Hlavní obsah

Po prababičce pečující o děti požadoval stát vrácení peněz

Právo, Vladimír Klepáč

Do neuvěřitelného kolotoče finančních problémů se kvůli chybě sociálních pracovníků dostala šedesátiletá prababička ze severní Moravy. Ve své péči má dvě pravnučky ve věku tři a čtyři roky. Stát po ní chtěl, aby mu vrátila 31 600 korun, které jí zaplatil jako rodičovský příspěvek. Hned by jí je ale zase dal. Úředníci to odůvodnili tím, že děti sice měla ve své péči, ale ne řádným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nebýt přitom prababičky, holčičky by skončily v dětském domově. „Dostala se do tíživé situace, kterou nezavinila,“ řekla Právu ombudsmanka Anna Šabatová.

Až na její upozornění se úředníci ministerstva práce a sociálních věcí rozhodli ženě vyjít vstříc a zprostit prababičku povinnosti uhradit státu spornou částku, kterou by jí kuriózně obratem stát vyplatil zpět jako odškodné. O děti se totiž skutečně řádně starala a stará. Matka holčiček totiž o ně neměla zájem.

Chtěli pomoci, uškodili

Úřední šiml zařehtal jen kvůli tomu, že si o svěření dětí do své péče nezažádala přímo prababička, ale udělali to za ni sociální pracovníci. Okresní soud tomuto návrhu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) vyhověl.

A právě v tom se stala chyba. Nadřízený krajský soud rozhodnutí okresního zrušil, protože o svěření dětí do péče neměli žádat sociální pracovníci, kteří tak učinili v dobré víře, ale přímo prababička.

Prababička o nic nepřijde, jen účetně bude vše vyrovnáno
ombudsmanka Anna Šabatová

Podle zákona tak neměla děti řádně svěřeny a půl roku na ně pobírala příspěvky nelegálně. Stát proto chtěl nekompromisně celou částku zpět. Nic na tom nezměnilo ani to, že si pak žena požádala o svěření dětí do péče a soud jí vyhověl. Úředníci dál trvali na vrácení peněz.

Žena je sice žádala, aby přihlédli k tomu, že se o děti řádně stará, ale neuspěla.

Bylo jí řečeno, aby nejprve peníze vrátila, a teprve až je bude mít ministerstvo na účtu, může si u něj požádat o vyplacení odškodného. V podstatě by jí stát celou částku, tedy oněch 31 600 korun, zase vrátil.

Vstřícnější ministerstvo

Na druhé straně si prababička, žijící z důchodu a starající se o své dvě pravnučky, jen tak nemohla dovolit uhradit jednorázově celou částku.

Státu ji platila v měsíčních splátkách. Podle ombudsmanky je nesporné, že na příspěvek má žena nárok. Ministerstvo změnilo svůj postoj až na její nátlak. Řešením je neobvyklá finanční transakce, která zajistí, že účetně dostane stát své peníze zpět a prababička mu nebude už muset platit nic ze svých úspor.

Stát vrátí ženě peníze, které mu dosud uhradila. Zbývající dlužnou částku jí pošle na účet. V podstatě jí je krátkodobě zapůjčí. Žena pak tyto peníze státu zase vrátí.

Touto na první pohled nelogickou, nesmyslnou a zdánlivě zbytečnou finanční operací bude dosaženo toho, že bude podle zákona moci být dáno do úředních záznamů, že částka byla vrácena. „Prababička o nic nepřijde, jen účetně bude vše vyrovnáno,“ doplnila Šabatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám