Hlavní obsah

Stojí auta, tramvaje i trolejbusy, nepřistávají letadla. Sněhová kalamita ochromila Brno

Aktualizováno

Přívaly sněhu ochromily v úterý odpoledne jihomoravskou metropoli Brno. Městská hromadná doprava má výpadky a jednotlivé linky nabírají velká zpoždění. Mnohé úseky ve městě jsou nesjízdné. Silné sněžení zkomplikovalo také leteckou dopravu. Na brněnském letišti nepřistálo letadlo z Mnichova, pilot ho kvůli počasí obrátil zpět, uvádí letištní web.

BEZ KOMENTÁŘE: Po přívalech sněhu kolabovala dálnice D1Video: Novinky

 
Článek

Cestující linky nakonec přiletí do České republiky přes Prahu.

Foto: Zdeněk Meitner, ČTK

Linky městské hromadné dopravy v Brně nabíraly kvůli nepřetržitému sněžení zpoždění.

Na autobusy, trolejbusy a tramvaje se nelze spolehnout. Většina linek jezdí, ale potýkají se s nesjízdností mnohých úseků. Velké problémy hlásí například z Halasova náměstí, nesjízdné jsou Technická ulice, Úvoz, Jihlavská nebo cesty do Kohoutovic. Opakovaně tam sice jezdí sypače, ale nové přívaly sněhu a silný vítr situaci komplikují, sdělila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Stav se nezlepší, dokud bude sněžit.

„Nabádáme všechny cestující ke shovívavosti. Vybrané úseky zejména v kopcích jsou dočasně nesjízdné,” řekla mluvčí.

Sněžení komplikuje dopravu také v Moravskoslezském kraji. Silničáři večer uzavřeli pro kamióny a nákladní vozy s přívěsem silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zasněžené centrum Brna

Kalamitní situace nastala také ve Zlínském kraji, kde napadlo už 30 centimetrů sněhu. Silničáři mají venku všechnu techniku, přesto jsou některé cesty nesjízdné. Velké problémy jsou v buchlovských horách a v posledních hodinách i na Zlínsku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na silnicích se tvořily sněhové jazyky.

„V buchlovských horách to vypadá velice špatně. Napadlo tam 25 až 30 centimetrů sněhu, silnice je spíše neprůjezdná. Nějaké dvě hodiny stojí na krajích kamióny, občas projede nějaké osobní auto,” řekl dispečer Správy a údržby silnic (SÚS) Slovácka Ivo Hřibňák. I ostatní cesty na Slovácku pokrývá sníh, jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Přívaly sněhu se celý den odklízely také na brněnském hlavním nádraží.

Velmi špatná je situace i na vozovkách Zlínska. „Vytváří se na nich ledový povrch a sůl zabírá pomalu,” řekl dispečer SÚS Zlínska Jaroslav Marek.

Podle něj jsou v některých úsecích problémy se sjízdností — například na Petrůvce, zlínském sídlišti Jižní Svahy nebo na silnici mezi Bohuslavicemi u Zlína a Doubravami.

Reklama

Výběr článků

Načítám