Hlavní obsah

Stíhání Pirátů kvůli zveřejněným odkazům na seriály soud zastavil

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 zastavil trestní stíhání České pirátské strany. Ta měla podle státního zastupitelství a České protipirátské unie porušovat autorská práva provozováním serveru sledujuserialy.cz, kde byly odkazy na 1205 filmů. Podle soudu Piráti provozovali server bez zisku, a proto se nedopustili protiprávního jednání, sdělil předseda strany Ivan Bartoš.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Bartoš

Článek

Podle obžaloby měli Piráti spáchat škodu ve výši přes šest miliónů korun. Soud ovšem s přihlédnutím k rozsudku Evropského soudního dvora trestní stíhání zastavil.

Důležité totiž je, zda někdo sdílí takzvané embedované odkazy za účelem zisku, či nikoli. A pro prokázání protiprávního jednání je také důležité, zda šlo o úmysl poškodit autorská práva.

„Vzhledem ke skutečnosti, že webové stránky nebyly provozovány za účelem zisku, musí být domněnka nevědomosti obviněné (Česká pirátská strana - pozn. red.) vyvrácena prokázáním toho, že věděla nebo vědět mohla, že použitý hypertextový odkaz zpřístupňuje protiprávně zveřejněné dílo na internetu, například na základě skutečnosti, že na to byla upozorněna nositelem autorského práva,” píše se v usnesení, které mají Novinky k dispozici.

Pochybnosti o tom, kdo jedná za nositele práv 

Soud také dospěl k závěru, že se žalující Česká protipirátská unie neprokázala jako subjekt oprávněný jednat jménem nositelů autorských práv.

„Nepředpokládám, že se žalující strana bude odvolávat. Ani Česká protipirátská unie, na jejíž popud byla Česká pirátská strana k soudu přivedena, nedodala materiály, že je skutečným zástupcem společností, které by se mohly cítit poškozeny,” poznamenal pro Novinky předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová na dotaz Novinek sdělila, že informace o zastavení stíhání je pro ni nová. „Musím se podívat, jaké důvody soud k jednání vedly. My jsme dokládali, co bylo potřeba,“ řekla Novinkám Prchalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám