Hlavní obsah

V Česku se objevily padělky léku Viread, který se používá na infekci HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se objevila padělaná balení léčivého přípravku Viread, který se používá při léčbě infekce HIV. Padělky léku byly zachyceny v dodávce pocházející od bulharského distributora. Jejich vnější a vnitřní obal je v bulharštině, příbalový leták je v bulharském a rumunském jazyce. Na svém webu to ve středu oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V zachycených padělaných baleních přípravku Viread 245 mg bylo 30 tablet, měla označení šarže SPMGD a použitelnost do ledna 2020.

„Padělaná balení byla zachycena na území České republiky v dodávce pocházející od bulharského distributora. Vnější a vnitřní obal padělaných balení je v bulharském jazyce, příbalová informace je v bulharsko-rumunské jazykové verzi,“ uvedl SÚKL.

Podle výrobce, společnosti Gilead Sciences International, byla šarže určena také pro český trh s obalem a příbalovou informací v češtině a slovenštině, podle SÚKLu to tomu tak však u zadržených padělaných balení není.

Lékový ústav vyzval provozovatele lékáren a zdravotnických zařízení, aby ho informovali, pokud by se jejich pracovníci s lékem ze šarže SPMGD setkali.

Reklama

Výběr článků

Načítám