Hlavní obsah

V Praze vzniká nový les, podívejte se na něj z ptačí perspektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než 50 tisíc stromků vysadili lesníci na východě Prahy. Mezi městskými částmi Dubeč a Běchovice se tak za 30 až 40 let lidé budou moci procházet po zhruba 6,5hektarovém lese, který se bude jmenovat Robotka.

Nový les na hranici PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Lesníci plochu osázeli sazenicemi dubu, modřínu, douglasky, lípy, jasanu nebo javoru. Výsadba trvala téměř čtyři týdny, lesníky ale čeká ještě spousta práce.

„První dva roky to tu budeme intenzivně vylepšovat. Budeme se tedy snažit dodržet to, aby na dané ploše bylo 90 procent životaschopných sazenic. Každoročně po dobu sedmi let se tu bude pravidelně odstraňovat tráva, která roste okolo sazenic, aby je nezahlušila,“ řekl Novinkám Václav Sitek ze společnosti Lesy hl. m. Prahy.

Foto: Novinky

Výsadba lesa mezi pražskými městskými částmi Dubeč a Běchovice

Celá plocha je oplocená, aby sazenice nezničila volně žijící zvěř. Plot má také zabránit ve vstupu majitelům psů, kteří by je tam venčili.

Pozitivně se k výsadbě nových stromů vyjádřil běchovický starosta Ondřej Martan. „My vznik nových lesů jednoznačně vítáme. Díky spolupráci s hlavním městem Prahou se můžeme těšit na desítky tisíc stromů, které nejen v Běchovicích, ale na celém východě Prahy zlepší ovzduší,“ řekl.

Letos bude také v prostoru mezi Běchovicemi a Koloději založen další rozsáhlý projekt přírodní zeleně, les V Panenkách. Půjde svou velikostí o druhý největší projekt zeleně založený po roce 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám