Hlavní obsah

Koupili si SMS jízdenku, aby nejeli načerno. Přesto nakonec museli platit pokutu

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Možnost zaplatit jízdenku zasláním SMS využívá ročně téměř 30 procent cestujících v Praze. Někdy se ovšem člověku může i nevyplatit. Je to i případ Jaroslava (redakce jeho celé jméno zná), který jel před časem tramvají a kvůli nedostatku drobných se rozhodl uhradit jízdné zasláním textovky. Při kontrole ovšem revizor namítl, že doba zaslání SMS jízdenky neodpovídá času, kdy tramvaj vyjela ze zastávky. A následovala pokuta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nasedl jsem s platnou SMS jízdenkou a revizor mi řekl, že doba příchodu SMS neodpovídá době odjezdu tramvaje ze zastávky,“ sdělil Novinkám Jaroslav.

Sám s tvrzením revizora nesouhlasil. Je si jistý, že do tramvaje nastoupil s již platnou jízdenkou. I přesto po něm chtěl kontrolor doklady. Ty mu ale Jaroslav odmítl ukázat, protože trval na tom, že jeho jízdenka je platná. Proto musel nakonec odejít na policejní stanici. Policii doklady předložil.

Smluvními přepravními podmínkami je stanoveno, že cestující smí do vozidla nebo přepravního prostoru vstoupit až s přijatou SMS jízdenkou.
Aneta Řehková, mluvčí pražského dopravního podniku

Následně se snažil dovolat spravedlnosti. Poslal dopis i vedení Dopravního podniku Praha. Vadí mu totiž, že celá „kauza“ je založená pouze na tvrzení revizora.

„Dopravní podnik tvrdí, že jsem nastoupil před platností jízdenky, což není pravda. Zaštiťuje se nějakým protokolem od revizora, který jsem neviděl ani nepodepsal,“ uvedl Jaroslav.

Po zamítavé odpovědi Jaroslav pokutu zaplatil, kromě ní ovšem musel zaplatit i pořádkovou pokutu ve výši 400 korun, protože nespolupracoval s revizorem.

Bez SMS jízdenky nelze vstoupit do tramvaje

Podobných případů je přitom více. Před týdnem třeba dostala za jízdu „načerno” pokutu Zuzana.

I ta poslala SMS jízdenku, nakonec ovšem nevydržela čekat, než jí přijde do mobilu, protože spěchala na pracovní schůzku. Vstoupila tedy do přepravního prostoru metra, kde ji zastavil revizor, a dostala pokutu, ačkoli jí zpráva mezitím přišla.

„Smluvními přepravními podmínkami je stanoveno, že cestující smí do vozidla nebo přepravního prostoru vstoupit až s přijatou SMS jízdenkou. Pokud tak neučiní, vystavuje se možnosti postihu ze strany revizora,” sdělila Novinkám mluvčí Dopravního podniku Praha Aneta Řehková.

Výběrem SMS jízdenky přistupuje (cestující) dobrovolně na stanovené podmínky jejího použití a kontroly platnosti.
Aneta Řehková, mluvčí pražského dopravního podniku

Podle ní totiž revizor nemůže vědět, zda cestující zaslal zprávu ve chvíli, kdy do přepravního prostoru vstoupil, nebo až ve chvíli, kdy ho spatřil.

„Výběrem SMS jízdenky přistupuje dobrovolně na stanovené podmínky jejího použití a kontroly platnosti,” dodala.

Podle statistik si zhruba 30 procent cestujících v Praze kupuje SMS jízdenku.

Od roku 2015 jsou také v některých tramvajích automaty, kde cestující mohou uhradit jízdné platební kartou. V nich si paradoxně mohou lidé koupit jízdní doklad až po nástupu do soupravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám