Hlavní obsah

Zeman podepsal novelu vinařského zákona i normu o rozpočtové odpovědnosti

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal čtyři zákony. Jde například o normu o vinohradnictví a vinařství, která má omezit černý trh s vínem a jeho pančování. V pondělí o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vláda si od novely slibuje omezení pančování vína. Sudové víno se například nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se rovněž prodej vína z automatů.

Za pančování vína se mohou nově udělit pokuty ve výši až 50 miliónů korun, nyní jsou desetinové.

Vinotéky, které mají pouze prodejní místo, budou moci sudové víno prodávat pouze v takzvaných back-in-boxech, tedy v „pytlech v krabici“, které nelze znovu naplnit. Další novinkou je, že prodejci sudového vína se budou muset zaregistrovat.

Kritici normy se obávají, že zákon bude znamenat likvidaci malých vinařů.

Zadlužování veřejných rozpočtů dostane strop

Prezident svým podpisem stvrdil rovněž novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti. Tu Sněmovna přijala v polovině ledna, když přehlasovala veto senátorů. [celá zpráva]

Zákon proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů počítá s tím, že pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady by musely přijmout nápravná opatření.

Zatímco pro kabinet by to znamenalo povinnost předložit návrh státního rozpočtu tak, aby vedl k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít za této situace rozpočty přinejmenším vyrovnané.

Senát normu odmítl právě kvůli dopadům na obce a další instituce, kterým by mohl zkomplikovat možnosti investic.

Prezident podepsal i změny souvisejících zákonů a normu o sběru vybraných údajů pro účely monitorování a řízení veřejných financí, která je transpozicí evropské směrnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám