Hlavní obsah

Odpůrci Trumpa demonstrovali na Václavském náměstí

Asi dvě stovky lidí se v sobotu v mrazivém počasí zúčastnily na pražském Václavském náměstí solidárního shromáždění s pochodem žen ve Washingtonu, který se koná pod názvem Láska zvítězí nad nenávistí (Love Trumps Hate). S využitím slovní hříčky s jasným odkazem na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa chce apelovat na politiky i občany.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na dvě stě lidí se sešlo 21. ledna v poledne na Václavském náměstí v Praze k vyjádření podpory pochodu žen ve Washingtonu.

Článek

„Jsme úplně obyčejní lidé, kteří jsou znepokojení tím, jak vystupují politici všude po světě, nejen v České republice, ale třeba Donald Trump v USA," řekla mluvčí pražské akce Johanna Nejedlová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Demonstranti nesli podobizny Donalda Trumpa a Vladimira Putina

„Reprezentují rétoriku nenávisti, my se tu naopak chceme sejít a vyjádřit podporu hodnotám, jako jsou demokracie, podpora lidských práv, ekologie, profesionální zpravodajství a rovnost žen," uvedla.

Lidé na Václavském náměstí mají transparenty vyzývající ke změnám ve společnosti i politice, k začátku skutečné péče o Zemi ohroženou globálními změnami, s výzvami k boji proti fašismu, k empatii jednoho k druhému a ke stavění mostů mezi lidmi, nikoli zdí. Zaznívá také heslo prvního českého prezidenta Václava Havla Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

S odkazem na Trumpa demonstranti apelují na hodnoty demokracie a odmítají populismus.

Shromáždění prezentuje trojí výzvu. "Chceme, aby lidé podporovali politiku založenou na faktech, aby podporovali profesionální zpravodajství, aby nevnímali demokracii jen jako možnost volit, ale aby se aktivně zapojovali a bojovali za to, co je aktivně zajímá, a také je chceme vyzvat k tomu, aby podporovali diverzitu a komunikovali s lidmi, kteří mají odlišné názory, zkušenosti a pocházejí z jiných kultur," řekla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám