Hlavní obsah

Chřipková epidemie trvá. Ve středních Čechách kvůli nemoci zemřeli čtyři lidé

Celoplošná chřipková epidemie v České republice dále pokračuje. Za poslední týden vrostla nemocnost podle údajů ministerstva zdravotnictví o dalších 10 procent. Akutními respiračními infekcemi trpí v průměru 1691 osob na 100 tisíc obyvatel. Několik lidí už také kvůli chřipce zemřelo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla v pátek Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Počty nemocných s akutními respiračními infekcemi se podle ní zvyšují zejména u dětí do 14 let.

Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Zlínského a Plzeňského. Ve Středočeském kraji zemřeli kvůli nemoci od začátku chřipkové sezóny již čtyři lidé. Tři úmrtí byla hlášena během tohoto týdne.

Statistika k minulému pátku mluvila o 21 úmrtích kvůli nemoci v celém Česku, aktuálnější data zatím nejsou. Další závažné případy se podle hygieniků objevily u desítek lidí, především těch starších.

Hygienici veřejnosti doporučují vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí a v případě zdravotních obtíží zůstat doma v posteli a nákazu dále nešířit.

Epidemie trvá i ve většině evropských států.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám