Hlavní obsah

Lék českých vědců, který donutí buňky rakoviny k „sebevraždě”, míří k testům

– Praha
Novinky, ale

Po čtyřech letech vyvinuli čeští vědci z centra BIOCEV látku, která dokáže úplně zneškodnit nádorové buňky u jedné z nejagresivnějších forem rakoviny prsu. Přípravek prošel laboratorními a preklinickými testy a v letošním roce se plánuje zahájení klinických testů na lidském organismu.

Čeští vědci letos začnou testovat lék na rakovinu prsu na lidechVideo: Novinky

 
Článek

Proti nádorům prsu se běžně používá lék zvaný Tamoxifen, který ale působí pouze na některé druhy těchto nádorů. Zákeřnější typy rakoviny prsu mu odolávají. Přípravek MitoTam, který je modifikací staršího léku Tamoxifen, dokáže přinutit rakovinové buňky, aby se samy zničily.

„Funguje takovým způsobem, že v mitochondriích vyvolá tvorbu tzv. reaktivních kyslíkových radikálů, což jsou sloučeniny, které poškozují buněčné proteiny a mění jejich funkci. V buňce vyvolají stav, který buňka vyhodnotí jako neslučitelný se svým dalším fungováním tzv. apoptóza a spustí programovanou buněčnou smrt. Laicky řečeno se dá říct, že je to sebevražda buňky,“ uvedla Kateřina Rohlenová z Biotechnologického ústavu AV ČR, který sídlí v centru BIOCEV.

Oproti látce Tamoxifen je MitoTam účinný i na agresivní HER2 pozitivní rakoviny, na které zároveň vykázala během testování největší účinky ze všech testovaných linií. V České republice tímto typem trpí zhruba 20 % všech žen s karcinomem prsu.

Testy do půl roku

„Existuje tu reálná šance, že by mohla být účinná i na tzv. trojitě negativní rakoviny prsu, které jsou obecně velmi agresivní,“ popsala Novinkám vědkyně.

Testovat se má začít zhruba do půl roku a v první fází se bude ověřovat, zda není lék pro lidský organismus toxický. „To je jeden z největších bodů, který nemusí dobře dopadnout. Ta šance je pořád relativně malá. Samozřejmě je to ale nesmírný úspěch, že jsme se takhle daleko dostali,“ dodala Rohlenová.

Druhá fáze už počítá s účastí několika desítek pacientů, kde se už více podrobně testuje samotný účinek látky. Následovat budou ještě další fáze s větším počtem účastníků a mezinárodním přesahem. Celý proces může trvat řadu let, ale vědci jsou optimističtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám