Hlavní obsah

Ukrajinky vydělávaly v Česku na nelegálním domě pro seniory

Právo, Petr Kozelka

Špatné zacházení, poutání klienta k posteli, absence kvalifikovaného personálu, nerespektování soukromí. To je jen část pochybení, která našel úřad Veřejné ochránkyně práv v zařízení pro seniory v Kunštátu na Blanensku, kde tou dobou pobývaly necelé dvě desítky klientů.

Anžela Jemelková popisuje, jak dům pro seniory fungovalVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Po ombudsmanovi následovala kontrola krajského úřadu, který svá zjištění předal státnímu zastupitelství. Zařízení bylo podle obžaloby nelegálním domovem pro seniory. Před soudem v Blansku se nyní zpovídají provozovatelky domova.

Zařízení se jménem Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost bylo podle obžaloby pod rouškou ubytovacího zařízení ve skutečnosti domovem pro seniory bez patřičného povolení.

„Poskytovali sociální služby, jako jsou oblékání, vaření, hygiena, hospodaření s financemi, ale i zdravotní péči, jako jsou skladování léků, jejich podávání, převazy ran nebo rehabilitační péče,“ stojí v obžalobě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Khrystyna Chernei (vlevo) a Anžela Jemelková u soudu.

Centrum pro seniory vedly Anžela Jemelková, Khrystyna Chernei a Tetyana Turlo, které státní zástupce viní z neoprávněného podnikání.

„Nedělali jsme nic špatného, těm lidem jsme u nás hlavně poskytovali ubytování,“ odmítla obžalobu Jemelková. „Všechno bylo na základě řádných smluv, konzultovala jsem to i s právníkem, pronajala jsem jim pokoj a starali jsme se o ně,“ prohlásila Chernei.

Kontrola: naprostí amatéři

Když do Kunštátu na základě podnětu úřadu ombudsmanky dorazila kontrola z krajského úřadu, popsala z jejich pohledu neradostnou realitu. „Poskytovali služby naprosto amatérsky, nebyla tam ani zdravotní sestra nebo někdo, kdo by měl zkušenost se zdravotnickým zařízením. Podmínky tam byly špatné,“ uvedla jedna z kontrolorek.

„Na kontrole tam byli s námi i dva lékaři, u většiny klientů konstatovali, že s ohledem na jejich stav tam nemohou zůstat, několik jich doporučili i k hospitalizaci,“ dodal druhý z kontrolorů. Na zařízení upozornila i zpráva zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka.

„Špatné zacházení spočívá v laicky poskytované ošetřovatelské péči, neadekvátní stravě, užívání opatření omezujících pohyb a nerespektování soukromí. Na naprosto laickém základu je poskytována péče i osobám, jejichž stav vyžaduje odbornou ošetřovatelskou péči. Jako nedůstojnou hodnotím rovněž celkovou finanční odkázanost klientů na poskytovatele. Byl zadokumentován případ přivazování klienta k posteli amatérsky vyrobenými fixačními pásy a existence ručně zhotovených dřevěných postranic, které jsou napevno fixovány k lůžku,“ upozornil Křeček.

Klamná představa

„Způsob, jakým se zařízení veřejně prezentuje, vyvolává klamnou představu, že se jedná o profesionální zařízení sociálních služeb včetně služeb poskytovaných na náležité odborné úrovni. Je tak využívána důvěřivost a tíživá situace lidí, kteří se nemohou osobně postarat o své blízké a s nadějí na kvalitní sociální službu volí navštívené zařízení,“ dodal Křeček.

Při vyšetřování případu se navíc ukázalo, že Chernei tvrdila jednomu z těžce nemocných klientů, že jeho důchod nestačí na poskytování péče. Starý pán pak prý v obavách, aby nic nedlužil, odkázal Chernei svůj majetek.

„Předtím žil ve špatných podmínkách. Byl bezdětný a původně chtěl odkázat majetek obci, ale pak říkal, že je moc spokojený s tím, jak to vedeme, a proto mě dal do závěti,“ hájila se Chernei, že způsob, kterak přišla k domku a polnostem za 750 tisíc, byl zcela v pořádku.

Podobných případů údajného provozování nelegálních domovů pro seniory řeší soudy po celé republice několik.

Reklama

Výběr článků

Načítám