Hlavní obsah

Savčenková se setkala s poslanci, od Kalouska dostala dýku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková v pátek jednala s českými poslanci. Ze setkání, které se uskutečnilo v prostorách klubu TOP 09, si odnesla ozdobnou dýku, kterou jí věnoval šéf této strany Miroslav Kalousek.

Foto: ĆTK, ČTK

Ukrajinská politička Nadija Savčenková

Článek

„Byla jste pro nás několik let symbolem svobody a odporu proti agresorovi,” uvedl Kalousek na začátku setkání.

Savčenková už poněkolikáté během své třídenní návštěvy v Česku poděkovala za podporu, které se jí dostalo v době, kdy byla v ruském vězení, a během soudního procesu, v němž byla obviněna a odsouzena za podíl na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny.

Moskva ji pak vyměnila za dva ruské vojáky, zajaté a odsouzené na Ukrajině.

Po návratu do vlasti se Savčenková v roli poslankyně výrazně zasazuje o propuštění dalších válečných zajatců. O nich se často zmiňovala i na dnešním setkání. Podotkla také, že Rusko plní věznice politickými vězni z Krymu.

Apatií můžeme přijít o svobodu, upozornil Schwarzenberg

Ranního setkání se Savčenkovou se zúčastnili mimo jiné i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo místopředseda strany Marek Ženíšek, kteří jsou za podporu Ukrajiny na sankčním seznamu osob, které nesmí do Ruska.

„Ukázala, jak důležitý je boj za vlastní svobodu v době, kdy nám hrozí, že o ni vlastní apatií přijdeme. Nesmíme nikdy zapomínat, že svobodu si musí umět vydobýt každá generace,“ uvedl Schwarzenberg.

„Máme u nás velmi silnou ruskou propagandu. Musím přiznat, že je velice úspěšná a musíme si to uvědomit,“ dodal.

Foto: ĆTK, ČTK

Ukrajinská politička Nadija Savčenková přijela na pozvání europoslance Pavla Svobody (vpravo).

Ukrajinská politička a bývalá vojenská pilotka je jednou z nejvýraznějších postav konfliktu na východní Ukrajině, který si od dubna 2014 vyžádal více než 9600 mrtvých.

Názory na ni jsou různé, někteří lidé ji uctívají jako národní hrdinku, jiní ji proklínají za údajnou zradu ukrajinské věci.

V České republice byla Savčenková na pozvání europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL). Od středy se potkala také se zástupci nevládních organizací, ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) nebo novináři. V pátek svou návštěvu ukončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám