Hlavní obsah

Zeman: úředníci vnitra neodhalí skutečné dezinformace, nemají totiž rádi Trumpa

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Úředníci ministerstva vnitra nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace, protože jsou ideově zaujatí, tvrdí prezident Miloš Zeman. Svůj názor opírá o „zdokumentovaný negativní vztah k nově zvolenému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi”. Prezident své stanovisko nezvykle zveřejnil bezprostřeně po úterní schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovanec (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Tématem schůzky byl vznik Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Nový odbor je součástí Centra boje proti terorismu, které vzniklo v reakci na teroristické útoky v Evropě. Zjištění by měl předávat policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se specializuje na zjišťování dezinformací z otevřených zdrojů (včetně sociálních sítí) a jejich vyvracení na Twitteru a na stránkách vnitra.

„Odhalení skutečných dezinformačních kampaní vyžaduje kvalifikaci a zdroje zpravodajských služeb, což 15 úředníků na ministerstvu vnitra nemá,” uvádí se v tiskové zprávě vydané krátce po schůzce s tím, že: „Nikdo nemá monopol na pravdu”.

Nemají rádi Trumpa, máme to dokumentované

„Dosavadní personální struktura tohoto útvaru svědčí spíše o ideové zaujatosti některých jeho pracovníků, což se projevuje i dokumentovaným negativním vztahem k nově zvolenému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi,” uvádí se v prohlášení. Zeman se již před prezidentskými volbami v USA označil za Trumpova příznivce.

Prezident se přitom běžně k obsahu právě skončených jednání podrobněji nevyjadřuje, ale tentokrát učinil výjimku. Obvykle Hrad pouze informuje o konání schůzky bez dalších detailů.

Úřad, který spustil svou činnost 1. ledna letošního roku, je prezidentovi trnem v oku, často se proti němu vymezoval. Otřel se o něj například ve svém vánočním poselství, v němž jej označil za „novodobého Koniáše” a považuje ho za cenzuru.

Ministerstvo: Žádné vnucování pravdy či cenzura

Ministerstvo již dříve uvedlo, že centrum nebude mít "tlačítko na vypínání internetu", nebude vnucovat lidem pravdu ani provádět cenzuru. Nebude z internetu ani z tištěných médií odstraňovat žádný obsah. Centrum také nemá být bezpečnostním sborem, orgánem činným v trestním řízení ani zpravodajskou službou.

„Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ani žádné jiné pracoviště ministerstva vnitra nebude cenzurovat obsah médií ani internetu,” reagovala na Zemanova slova mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

„Prezident republiky byl prostřednictvím své kanceláře podrobně informován o práci na Auditu národní bezpečnosti, z něhož doporučení k založení Centra vychází. Navíc nyní na pokyn ministra vnitra Milana Chovance bude panu prezidentovi obratem zaslán ucelený materiál k náplni práce Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, aby měl možnost se s ním seznámit,” dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám