Hlavní obsah

V noci udeří silné mrazy na východě Česka, zima si vyžádala už šest mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východ republiky se musí připravit na silný až velmi silný mráz, informoval o tom v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMU). Nejsilnější mrazy čekají lidi v noci na pondělí v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Mrazivý víkend si v Česku vyžádal už šest obětí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počasí u nás bude ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu. Ve východní polovině našeho území se bude udržovat velmi studený vzduch,“ uvedl ČHMU.

Noc na pondělí bude nejmrazivější v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde teploty mohou spadnout až pod mínus 18 stupňů Celsia. O něco tepleji má být ve východních Čechách a na jihu Moravy, teplota klesne na mínus 12 °C. Varování platí od nedělních 18:00 do pondělních 10:00.

„Na východě území se nejnižší noční teploty budou pod -12 °C pohybovat i v noci na úterý a na středu. V noci na středu se silné mrazy vyskytnou pravděpodobně na většině území ČR s výjimkou západních Čech,“ doplnili meteorologové.

Umírali lidé bez domova

Mrazivé počasí je rizikem především pro lidi bez domova. Posádky pražské záchranné služby vyjížděly od pátku do nedělního odpoledne k 11 případům podchlazených lidí.

Následky podchlazení se pravděpodobně staly osudné čtyřem z nich, řekl ČTK mluvčí pražské záchranné služby Dominik Horn. Poslední úmrtí bezdomovce řešili záchranáři v metropoli v neděli dopoledne v Kyjích. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: V pražských Dolních Měcholupech zemřel bezdomovecVideo: Novinky

Kromě Prahy si mráz od pátku vyžádal po jednom lidském životu i v Brně a Karviné. Při současné vlně mrazů tak v celé zemi umrzlo zřejmě šest lidí.

Rekordní mrazy

Česko v posledních dvou dnech svírají silné mrazy. V noci na sobotu teploty na některých místech Česka klesaly i pod minus 30 stupňů. Na Rokytské slati bylo v sobotu ráno minus 34,6 stupně. Na řadě míst padaly teplotní rekordy. [celá zpráva]

Nedělní ráno bylo v důsledku velké oblačnosti o poznání méně mrazivé. Teploty se pohybovaly nejčastěji v rozmezí od minus šesti do minus 11 stupňů, uvedl ČHMÚ. Chladněji, mezi 12 až 18 stupni pod nulou, bylo v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Nejnižší teplotu v noci zaregistrovala stanice Hošťálková ve Zlínském kraji, kde teploměr klesl na minus 24,7 stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám