Hlavní obsah

Za slepici 250, za pštrosa 14 tisíc. Chovatelé dostanou odškodnění za vybité ptactvo

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chovatelé, kterým veterináři utratí drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Za domácí slepici z rozmnožovacího chovu jim stát zaplatí 250 korun, za kachnu až pět stovek. Bude-li utracen pštros, dostane chovatel odškodné zhruba 14 tisíc. Vyplývá to z tabulky ministerstva zemědělství, kterou mají Novinky k dispozici.

Foto: Miroslav Sova

Veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky musí být usmrcena.

Článek

Běžná slepice, která snáší vejce k jídlu, vyjde podle ministerstva zemědělství na sto korun. Za slepici z rozmnožovacího chovu — tedy tu, z jejíchž vajec se pak vylíhnou kuřata — dostanou chovatelé asi 250 korun. Za husu z rozmnožovacího chovu je to přibližně 1000 korun.

Krůta je za 1100 korun, krůtí vejce za padesát korun. Pštrosí vejce vyjde na pětistovku.

Přesné částky se však budou teprve určovat — podle statistik cen za jatečnou drůbež, které budou v letošním lednu.

„Dále je používán sčítací list s orientačními cenami. U hlavních kategorií drůbeže předpokládáme, že se nebudou výrazněji lišit od výsledných částek proplácených náhrad,“ řekla Novinkám mluvčí resortu Markéta Ježková.

DruhCena za kus (Kč)Cena za jedno vejce (Kč)
Kur domácí slepice v rozmnožovacím chovu2502,50
Kur domácí nosnice užitková100
Kur domácí výkrm40-
Kur domácí kohouti (rozmnožovací chov)350-
Kachna (rozmnožovací chov)50020
Husy výkrm600-
Husy (rozmnožovací chov)100050
Perličky35010
Pštrosi14 000500
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství má na odškodnění za zvířata vybitá v rámci opatření proti šíření nákazy připraveno 31,3 miliónu korun. Chovatelé musí o peníze požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže.

Veterináři v pátek rozhodli, že se musí vybít veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě. Utraceno bude asi 1100 ptáků z drobných chovů a 6000 ptáků z reprodukčního chovu kachen.

Reklama

Výběr článků

Načítám