Hlavní obsah

V Česku vypukla plošná chřipková epidemie

Novinky, ČTK, bja, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chřipková epidemie v České republice je skutečností. V pátek to uvedl šéf České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Epidemie již naplno vypukla ve Zlínském kraji, kde během týdne vzrostl počet lidí s akutními respiračními chorobami o 81 procent a nemocnost je 1528 osob na 100 tisíc lidí. Nárůst počtu nemocných hlásí i další kraje. V Jihomoravském kraji chřipce podlehl pacient vyškovské nemocnice. Další tři lidé jsou tam ve vážném stavu, uvedla Česká televize.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel jsme v situaci, kdy chřipka v České republice udeřila s plnou silou. V tuto chvíli už mluvíme o plošné epidemii,” uvedl v pátek Prymula.

„Máme tady výskyt 1528 případů na 100 tisíc obyvatel, což je plošné číslo na celou republiku, což opravdu znamená epidemii jako takovou. Došlo k raketovému nárůstu případů v České republice, a to zhruba o 50 procent ve srovnání s předchozím týdnem," dodal. Nejčastěji se prý vyskytuje typ H3N2.

„Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,” upozornila Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Foto: Státní zdravotní ústav

Nemocnost v prvním týdnu roku 2017

Ve fázi plošné epidemie chřipky je podle hygieniků prakticky celý kontinent. Finsko a Francie hlásí dokonce velmi vysokou intenzitu epidemické vlny.

Nejvíce nemocných je na Moravě

„Máme zaznamenané opakovaně záchyty chřipky typu AH3, zatím neevidujeme závažný případ onemocnění chřipkou,” uvedla  ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví zlínské krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Ve zlínské krajské nemocnici platí zákaz návštěv od pondělí do odvolání, stejně tak v nemocnici ve Valašském Meziříčí a v Kroměřížské nemocnici. Vedení Vsetínské nemocnice rozhodne o omezení návštěv podle aktuálního epidemiologického vývoje.

Převažují respirační obtíže

Zákaz návštěv pacientů v nemocnicích doporučují i jihomoravští hygienici. V pátek jej vyhlásily Nemocnice u sv. Anny Brno, Nemocnice Hustopeče a nemocnice ve Vyškově. V sobotu se přidá Fakultní nemocnice Brno i hodonínská nemocnice.

Většina pacientů na jižní Moravě má nespecifikovaná akutní respirační onemocnění jako nachlazení, teplotu nebo kašel, ale také záněty dutin nebo průdušek. „Nemocní chřipkou zatím netvoří ani deset procent všech nemocných, nicméně už i tyto případy máme,” uvedla ředitelka protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Na prahu epidemie je i Pardubický kraj. Počet lidí trpících akutními respiračními chorobami je v tomto týdnu 1500 na 100 tisíc obyvatel. Za hranici epidemie krajští hygienici obvykle považují o 200 případů víc.

Výrazný nárůst nemocnosti zaznamenávají lékaři i v Plzeňském kraji, kde stoupla nemocnost o 40 procent. Na severním Plzeňsku dokonce o 100 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám