Hlavní obsah

Veterináři potvrdili další ohnisko ptačí chřipky

Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) potvrdila poblíž Ivančic třetí ohnisko výskytu ptačí chřipky. Jeden z chovatelů nahlásil úhyn kachny a husy. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí SVS Petr Pejchal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Labutě v Ivančicích, právě ty mohly být nositeli ptačí chřipky.

Článek

Kolem šestnácté hodiny pak Pejchal potvrdil výskyt ptačí chřipky v uvedeném chovu. Majitel drůbeže nebyl doma, jen přes majitelku sousední hospody vzkázal, že se k věci nechce vyjadřovat.

Krajská veterinární správa v Brně (KVS) vyhlásila ve čtvrtek tříkilometrové ochranné pásmo nákazy, zahrnující patnáct obcí v okolí epicenter. Dalších 59 obcí je v desetikilometrovém dozorovém pásmu. Podle ředitele KVS Jaroslav Salavy potřebují přesné informace o malochovech, obce je musí doručit do 11. ledna.

Veterináři budou na jižní Moravě hledat takzvané kontaktní chovy, tedy ty, které jsou ohrožené ptačí chřipkou. Zatím se nákaza potvrdila v malochovech v Ivančicích a v Moravském Krumlově, dohromady šlo o desítky utracených kusů. Salava řekl, že očekává, že dojde k utracení dalších chovů.

Přenos na člověka nehrozí

Zatím se virus ptačí chřipky, jehož přenos na člověka je podle hygieniků nepravděpodobný, prokázal u uhynulých labutí na řece Jihlavě v Ivančicích a v chovech v Ivančicích a v Moravském Krumlově, kde zvířata utratili v úterý a ve středu.

Do Česka se ptačí chřipka vrátila po deseti letech. Jelikož v různých evropských zemích udeřila s různou intenzitou, bylo podle odborníků otázkou času, kdy zasáhne i Českou republiku. V okolí České republiky je prakticky ve všech státech.

Několik lidí, kteří přišli s nakaženými ptáky do kontaktu, je pod dohledem hygieniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám