Hlavní obsah

Tragédie rodiny, které shořel dům, semkla celou vesnici

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Vánoci jim shořel dům. Soused jim nabídl bydlení na rok či dva v jeho vlastním domě, který koupil jen týden před tragédií. Třicítka lidí pomáhala mezi svátky s odklízením sutin na spáleništi. Další lidé mezi sebou vybírají peníze, aby přispěli na stavbu nového domu. To je neobyčejná solidarita obyvatel Hřivínova Újezdu na Zlínsku, kteří pomáhají jedné nešťastné rodině.

Foto: OÚ Hřivínův Újezd

U spáleniště pomáhaly nešťastné rodině desítky dobrovolníků.

Článek

Oheň rodině zničil čtyři dny před Vánoci celé stavení, zkázu dokonalo dvacet kubíků vody. Tu potřebovali hasiči k likvidaci plamenů, které nebezpečně ohrožovaly stavby v sousedství. Škoda na majetku dosáhla dvou miliónů korun. Alespoň malou potěchou je pro rodinu nesčetná pomoc přátel, sousedů a dalších obyvatel z Hřivínova Újezdu a okolních vesnic.

„Pomoc je neskutečná, báječná. Pomáhali všichni, kdo mohli, hasiči i sousedé. Patří jim za to velké poděkování. Vystřídalo se tu na spáleništi přes třicet lidí. Hlavně dobrovolní hasiči, nejmladší kluk z rodiny, které dům shořel, je právě také dobrovolný hasič. Bylo třeba rozebírat spálené trosky a odvážet suť,“ přiblížil Radek Hasík, který u trosek pomáhal. Postupně se od spáleniště odvezlo třináct kontejnerů ohořelého materiálu a dalších věcí.

O osudu domu rozhodne statik

Odvoz suti zajistil obecní úřad, stejně tak zaplachtování ruiny a objednání statika, který rozhodne, zda dům může být znovu dostavěný, nebo jestli bude zbourán. „Je to tragédie. Dům půjde zřejmě k zemi. Zůstaly jen stěny. Je převážně z kotovice (vepřovice), která nasála množství vody. A nynější holomrazy stavu moc nepomohou,“ řekl starosta Hřivínova Újezdu Josef Pospíšil.

V ampliónech obecního rozhlasu pravidelně zní prosba místní radnice: „Vážení spoluobčané, obec ve spolupráci s římskokatolickou farností pořádá finanční sbírku na zmírnění následků požáru domu číslo 23 v naší obci. Peníze můžete přinést do zapečetěné pokladničky na obecní úřad. Za jakýkoliv příspěvek vám děkujeme,“ zní vesnicí. Peníze mohou lidé podle starosty posílat i na účet 1130216023/3030.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči likvidovali rozsáhlý požár rodinného domu v Hřivínově Újezdu. Škody zde dosáhly dvou miliónů korun.

„Ořechovská farnost sbírku zastřešuje. Například na Půlnoční mši se v kostele vybralo přes 26 tisíc korun. V nedalekých Kaňovicích lidé mezi sebou vybrali také přes 26 tisíc korun. Další peníze posílají lidé na sbírkový účet,“ sdělil starosta Pospíšil.

Rodině nabídl na čas bydlení ve svém domě

Nešťastná rodina se přes svátky přestěhovala do cizího domu nedaleko od spáleného stavení. „Pan Mikel koupil jen týden před požárem jeden dům v naší obci. Ale tři roky s ním nemá zatím žádné plány. Tak jej rodině nabídl s tím, že budou platit jen za energie,“ uvedl další příklad solidarity starosta.

Dodal, že je pyšný na obyvatele své obce. „Pomáhal, kdo mohl. Může se ve společnosti nadávat, že jsou všichni uzavření do sebe. Ale vidíte to v přímém přenosu, když se stane neštěstí, lidé se semknou a pomáhají. Solidarita mezi nimi stále je,“ poznamenal Pospíšil a doplnil: „Někdo si může říct, proč neměli dům pojištěný. Ale jde o rodinu, která má hluboko do kapsy. Stařenka chodí o francouzských holích, otec je v invalidním důchodu, jeho žena dělá někde za minimální mzdu a syn teď měnil zaměstnání. Člověk jihne, když tu pomoc vidí.“

Foto: OÚ Hřivínův Újezd

U spáleniště pomáhaly nešťastné rodině desítky dobrovolníků.

Policisté i hasiči v minulých dnech vyhodnotili příčiny požáru staršího stavení. Původně pracovali s verzemi úmyslného či nedbalostního jednání a technické závady na elektroinstalaci. „Po důkladném provedení ohledání místa požáru a vyhodnocení zjištěných poznatků vyšetřovatelé za příčinu požáru určili technickou závadu na vnitřním vedení elektroinstalace,“ konstatoval mluvčí hasičů Libor Netopil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám