Hlavní obsah

Podnikatel Janeček hledá prezidenta. Vede Pánek, Zeman je poslední

Novinky, jas

Podnikatel Karel Janeček spustil na internetu hru nazvanou Prezident 21. Lidem umožňuje hlasovat, koho by chtěli příští hlavou státu. Aktuálně je v čele Šimon Pánek, který vede humanitární organizaci Člověk v tísni. Za ním následuji Petr Pithart a Michal Horáček. Na chvostu žebříčku je prozatím nynější prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Miliardář Karel Janeček

Článek

Matematik Janeček hrou propaguje změnu volebního systému, kterou představil již v minulosti, a v němž lidé mohou odevzdat více hlasů, což podle Janečka zajistí, že bude zvolen kandidát, „s jehož výběrem je spokojená nejpočetnější část voličů”.

Lidé tak mohou hlasovat až pro tři kandidáty a jednoho z uchazečů mohou naopak odmítnout.

„Kandidáta, který splňuje oficiální podmínky pro výkon prezidentské funkce, může navrhnout každý. Všichni zúčastnění mají stejnou šanci,” stojí na webu s tím, že  jediný, koho navrhnout nelze, je Karel Janeček.

Foto: prezident21.cz

Stav hlasování v pátek 21. prosince odpoledne

Lidé mohou svou volbu měnit ještě tři dny před prvním kolem volby. Po uzavření kandidátek budou nicméně osobnosti, které se o hlasy voličů ucházet nebudou, vyškrtnuty a lidé budou moci své hlasy rozdělit mezi zbývající osobnosti.

Mezi kandidáty figurují tváře známé z předchozí prezidentské volby i lidé, jejichž jména v souvislosti s prezidentskou volbou padala spíše z recese. Nechybí tak zpěvák Karel Gott ani hokejista Jaromír Jágr.

Do hlasování, které je kvůli ověření podmíněno zasláním přístupového hesla na mobilní telefon, se prozatím zapojilo přes 19 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám