Hlavní obsah

Archív ukrýval i jadrné nadávky Eduarda Basse

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajné poklady českého literárního nebe mohou mít mnoho podob. Bezesporu mezi ně patří i průpovídka „Vys..u se na půl světa a na půl zasázím brambory“. Je totiž na čerstvě objeveném seznamu nadávek, které si velmi pečlivě zapisoval tvůrce slavného Cirkusu Humberto nebo Klapzubovy jedenáctky Eduard Bass (1888–1946).

Foto: ČTK

Eduard Bass

Článek

Seznam je součástí jeho literární pozůstalosti, o kterou pečuje pražský Památník národního písemnictví. Ale na objevení čekal v jedné z krabic v jeho archivu dlouhá desetiletí. Objeven byl zcela náhodně. „Když na mě vypadl, nevěřila jsem vlastním očím. Jde o zhruba tři stránky nadávek psaných úhledným písmem. Některé jsou velmi úsměvné. Neschází jim jistá jadrnost. Bezesporu jsou nejen svědectvím o Bassovi, ale i o jeho době, a to v tom nejlepším smyslu,“ řekla Právu Hedvika Landová, která na seznam narazila při pátrání po Bassových pohádkách.

Seznam používal při tvorbě

Spisovatel jej používal při psaní svých příběhů. Šlo v podstatě o archiv, z něhož si, pokud potřeboval text okořenit, vybral některou z předem připravených průpovídek. Aby se neopakoval, již použité nadávky pečlivě škrtal.

Neví se, zda si nadávky sám vymýšlel, anebo je jen někde zaslechl a pečlivě zapsal pro případné další využití. Nejde však o drsné vulgarity.

„Zalez, ty larvo jikernatá!“, „Ty máš ksicht jako platební rozkaz“, „Dám Ti facku a udělá se Ti dirigentský uzel“ patří spíše mezi ty jemnější z přibližně čtyřiceti Bassových průpovídek. Některé jsou i poněkud ostřejší: „Kam se se... s jejich dcerou“, „Ty jsi prudký jak srač..“, „Tady někdo smrdí“ nebo „Strefím se Ti do držky, že zapomeneš dýchat“.

Jako v Cařihradu

Neschází mezi nimi ani česká nadávková klasika „Tady je smradu jako v Cařihradu“. Pokud si právě tuto zapsal do seznamu, znamená to, že v jeho době – tedy za první republiky – nebyla tato průpovídka patrně tak známá, uvedla s úsměvem Landová. Po nadávkách rozhodně nepátrala.

Hledala pro svoji magisterskou práci v oboru český jazyk, který studovala na brněnské Masarykově univerzitě, Bassem převyprávěné pohádky z celého světa. Kdysi vycházely v novinách a časopisech. Shromáždila jich ­třia­čtyřicet. Nyní jsou na pultech knihkupectví pod názvem Koráb pohádek. Pátrání v archívu podle ní připomíná tak trochu práci detektiva.

„Nikdy nevíte, na co mezi stohy papíru narazíte. Určitě se k němu zase brzy vrátím,“ dodala češtinářka s tím, že Bass byl mimořádně pečlivý. Svědčí o tom i seznam cirkusových pojmů, který je také uschován v památníku. Čerpal z něj při psaní o slavném Cirkusu Humberto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám