Hlavní obsah

Přístroje za milióny se staly nadějí pro pacienty s roztroušenou sklerózou

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Centrum roztroušené sklerózy při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze získalo díky nadačnímu fondu Impuls nové přístroje pro diagnostiku a léčbu této zákeřné nemoci. Aparáty za více než tři milióny korun pomohou pacientům v individuální léčbě.

Naděje pro pacienty s roztroušenou sklerózou díky novým přístrojům za miliónyVideo: Novinky

 
Článek

„Díky nim víme, kdo potřebuje agresivnější a kdo mírnější přístup léčby,“ řekla Novinkám neuroložka Jana Lízrová Preiningerová.

Centrum získalo přístroj Spectralis, který umožňuje rychlé a bezdotykové vyšetření sítnice a dále speciální koberec GAITRite, který měří parametry chůze. Ta bývá u pacientů s roztroušenou sklerózou nejvíce postižena. „Díky těmto přístrojům můžeme rychle a efektivně vyhodnotit účinnost léčby, a v konečném důsledku tak ušetřit pacientům čas a státu peníze,“ uvedla Dana Jurásková, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

S nemocí žije už deset let

Iva B. (31) se o nemoci dozvěděla v září 2006. „Pamatuji si, že jsem v té době viděla náhodou pořad o nemocech, kde probírali zrovna roztroušenou sklerózou. Vzpomněla jsem si na to a toužebně jsem si přála, abych měla například boreliózu,“ vzpomíná mladá žena.

Než si od lékařů vyslechla konečný verdikt, se zdravotními problémy se potýkala delší dobu. „Už nějakou dobu předtím jsem začala mít problémy s brněním končetin, což nakonec vedlo až k tomu, že jsem za sebou tahala jednu nohu,” vzpomíná. Až po vyslechnutí diagnózy si uvědomila, že asi dva roky před tím měla také problémy s očima.

Roztroušená skleróza je neurologické onemocnění. Postihuje centrální nervový systém, čili mozek a míchu a jeho příčina není dosud známa. Onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Typické je pro něj střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká.

Odhaduje se, že se v České republice s touto chorobou potýká kolem 18 tisíc lidí, z čehož je přibližně 50 dětí. Ročně přibývá zhruba 1000 pacientů.

RS centrum Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze bylo založeno jako první z celkem 15 RS center v ČR specializujících se na léčbu RS.V současnosti pečuje o více než 4500 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám