Hlavní obsah

V přesunutém kostele v Mostě upadl kus stropu. Statik řekl, že o nic nejde

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Malý kus stropu upadl v přesunutém kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Kvůli obavám o bezpečnost kostel prohlédl statik, který konstatoval, že je v pořádku. Ukázalo se, že šlo jen o malý kousek klenebního žebra. Všechny akce v kostele budou pokračovat podle plánu.

Článek

„Odpadl nám kousek klenebního žebra, museli jsme nechat prohlédnout kostel statikem, jestli to byla jen místní porucha klenby, nebo porucha statiky. Naštěstí se ukázalo, že se jedná jen o lokální záležitost poškozeného žebra,“ řekla Právu správkyně kostela Ludmila Klimplová.

Odpadnutí kousku žebra způsobila větší vzlínavost vody. Žebro bylo již mírně poškozené po přesunu kostela před více než 40 lety. „V březnu, až bude teplo, tak se žebro opraví,“ uvedla Klimplová.

Plánované akce v kostele pokračují nadále bez omezení, například na Štědrý den se v kostele odpoledne uskuteční vánoční odpoledne, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet vánoční zvyky, jako je například lití olova či si odnést domů betlémské světlo. „Pod místem v rohu vedle varhan máme akorát lešení a návštěvníky tam nepouštíme, jinak kostel funguje normálně,“ dodala Klimplová.

Kostel byl vystavěn po požáru starého města Most v roce 1515 na místě raně gotické baziliky. Stavba chrámu zasvěceného Nanebevzetí Panně Marii byla zahájena roku 1517 a trvala až do začátku 17. století.

Při likvidaci starého města Mostu z důvodu těžby uhlí byl kostel přesunut v roce 1975 o 841,1 metru do blízkosti barokního špitálu s gotickým kostelem sv. Ducha. Od roku 1988 je kostel přístupný veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám