Hlavní obsah

Národní bezpečnostní úřad povede Lang, potvrdila vláda

Novinky, bja
Aktualizováno

Vláda v pondělí potvrdila, že novým šéfem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bude Jiří Lang. Dosavadní šéf Dušan Navrátil bude vládním zmocněncem pro oblast kybernetické bezpečnosti a jeho úkolem bude vytvořit Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Lang

Článek

„Jsem rád, že Jiří Lang bude mít příležitost své schopnosti a vědomosti uplatňovat i nadále ve prospěch českého státu při vedení Národního bezpečnostního úřadu,” uvedl k rozhodnutí kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s poukazem na Langovo předchozí dlouholeté působení v čele Bezpečnostní informační služby (BIS).

„Pan Navrátil se během svého desetiletého působení v čele NBÚ významně zasadil o rozvoj činnosti NBÚ právě v oblasti kybernetické bezpečnosti a pro funkci zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti má tedy dobré předpoklady,” dodal premiér k přesunu Navrátila. „Pevně věřím, že vláda dnes přispěla k tomu, aby Česká republika byla lépe připravená na hrozby, které číhají v kyberprostoru,“ dodal.

„V okamžiku, kdy pan Lang odešel z BIS, tak bylo otázkou, jak by stát mohl využít unikátní informace, které má,“ okomentoval Sobotka změny. Věří, že Lang na úspěšné působení Navrátila na NBÚ naváže. Dodal, že stát dříve měl problém s lidmi, co odcházeli z tajných služeb, protože nevyužil potenciál jejich informací a tito lidé se mohli stát i bezpečnostní hrozbou.

Nový úřad pod vedením Navrátila by měl do budoucna zaměstnat čtyři stovky lidí. Oba muži se postů ujmou od jara příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám