Hlavní obsah

Provozovatelé segwayů krachují nebo se přesouvají na okraj Prahy

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na turisty jezdící na dvoukolovém vozítku segway v historickém centru Prahy si dlouhodobě stěžovaly radnice i obyvatelé. Nyní centrum zaplavily značky, které tento způsob dopravy zakazují, a provozovatelé segwayů krachují nebo vymýšlejí nové trasy.

Kvůli zákazu segwayů v centru Prahy podnikatelé krachujíVideo: Novinky

 
Článek

Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, některých částí Prahy 2, Žižkova, Prahy 4, Smíchova, území Libně a Letné.

„Museli jsme úplně zavřít, zrušili jsme veškeré rezervace, co jsme měli na svátky, vrátili jsme lidem peníze a končíme. Už jsme začali počítat ztráty – jdou do miliónů,“ řekl pro Novinky majitel agentury Gogo Segway Jevgenij Sidorenko s tím, že přemýšlel o variantě zvolit jiné trasy.

Foto: Mapy.cz

Zóna, kam nesmí segwaye

„Lidé chtějí vidět památky v centru, a ne nějaké paneláky na Chodově nebo na Proseku, takže jsme to všechno museli zrušit,“ řekl Sidorenko, který měl na pobočce 70 segwayů. Ty přestěhoval do Paříže a Barcelony, kde má další pobočky.

Jiné varianty

Někteří provozovatelé se podnikání nechtějí vzdát, a tak vymýšlejí nové trasy, které by byly pro turisty stále atraktivní. Momentálně jsou ve fázi hledání bezpečných cest v Karlíně, Troji nebo hledají trasu do pražské Zoologické zahrady.

Hrozí pokuta

Vedení Prahy schválilo vyhlášku, kde stanovilo lokality se zákazem vjezdu vozítek, v červenci ale bez příslušných zákazových značek nebyl zákaz platný. Zákaz umožnila změna zákona o silniční dopravě. Městská policie posílala do ulic města hlídky, zda je zákaz dodržován. Jezdcům může uložit pokutu až 2000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám